Saját KB bal
Saját KB jobb

A világ leghírhedtebb és legkegyetlenebb elefántbörtöne

Egy dél-indiai elefánt menhelyen szűkös helyen, megláncolva, folyamatosan bántalmazva tartanak több tucat elefántot. A legtöbb turistának pedig fel sem tűnik, mi folyik a színfalak mögött.

A dél-indiai Kerala államban található a világ egyik leghírhedtebb elefánt börtöne, ahol 45 állatot zsúfolnak össze 12 hektárnyi területen. A tűző nap alatt, 45°C-os hőmérsékleten, vizeletükben és ürülékükben sínylődve, alapvető, ősi szükségleteiktől megfosztva tartják őket. Legtöbbjük illegálisan befogott vadon élő elefánt az északkeleti Arunachal Pradesh, Assam és Bihar államokból.

A turisták kiválóra minősítették a helyet

A „Punnathur Kotta” nevű hely az UNESCO világörökségi helyszín, a Guruvayur templom szomszédságában található. A világ minden tájáról utaznak ide turisták, sokan pedig elhiszik, hogy az elefántok ebben a táborban boldogok és jól gondozottak. Legtöbben nem látják, nem akarják látni a csúfos igazságot a felszín mögött. A brit TripAdvisor oldalán is legtöbben dicsérik a helyet, egyetlen bejegyzést találni, melyben börtönnek nevezik. Pedig az elefántokat folyamatosan láncon tartják, sokukat egyszerre a mellső és a hátsó lábuknál fogva. Sokan olyan szorosan vannak leláncolva, hogy alig tudnak mozogni, mások a stressz miatt állandóan ringatóznak és himbálóznak.

Mozgás és társasági élet

A vadonban az elefántok órákon át hatalmas területeken vándorolnak, és a legelőn sokféle bogyót, barkát, gyökeret, levelet, gyümölcsöt, füvet, sőt még a földet is megeszik, hogy ásványi anyagokat nyerjenek belőle. Mozgásra van szükségük, hogy egyensúlyban tartsák hatalmas testüket. A társasági élet elengedhetetlen a mentális egészségükhöz. A nőstények vezetik a családot és védik a kicsinyeket. A bikák az éves  párzási csúcsidőszak alatt csatlakoznak a nőstény csordához. Ilyenkor a tesztoszteron- és energiaszintjük megugrik. Párzással, harccal és nagy távolságok megtételével vezetik le felgyülemlett energiáikat.

A Guruvayur táborban azonban a bikáktól megtagadják az élelmet, a vizet és a menedéket, így energiáik kimerülnek. Ami még rosszabb, hogy sok elefánt körülbelül ugyanabban az időben lép a párzási időszakba, a bikákat pedig közvetlenül egymás mellett kötik ki. Ezek a bikák pedig ilyenkor frusztráltan rángatják a láncaikat, amelyek a húsukba vágnak.

Kegyetlen bánásmód

A puszta kétségbeesésből sok bika támadt a vezetőjére, ez pedig további problémákat okoz. Egy keralai állatorvos azt állítja, hogy a vezetők köveket dobálnak a bikák nemi szervére, hogy brutális fájdalmat okozzanak a testük legérzékenyebb pontján, és így irányítsák őket. A párzási, vagyis „musth”ciklus után azonban a legkegyetlenebb rituálé vár ezekre a bikákra. Egy 10-15 részeg emberből álló csoport megkötözi és megveri a bikákat, mert úgy gondolják, hogy az elefántok a musth-ciklus alatt elfelejtetik a parancsokat.

Szintén bevett gyakorlat, hogy minden mozdulatot egy hosszú rúddal ellenőriznek. Ezt a bika füle mögé dugják, ezzel kényszerítve ki az úgynevezett „megdermedt” pozíciót. Ha a bika túl sokat mocorog, a rúd leesik, az állatot megbüntetik.

Ne támogasd a kegyetlen állatkínzást

A legtöbb, amit mi tehetünk az ilyen helyek ellen az, hogy nyaralásaink, kirándulásaink során nem látogatunk olyan helyeket, ahol az állatokat kizsákmányolják, bántalmazzák. Néha azonban nehéz észrevenni, mi folyik a színfalak mögött, hiszen a bántalmazás általában nem a turisták szeme előtt zajlik. Hogy hogyan azonosítsd be és kerüld el az ilyen helyeket, arról ITT írtunk.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: onegreenplanet

A borítókép illusztráció, nem a helyszínen készült. (Forrás: unsplash)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...