Saját KB bal
Saját KB jobb
unsplash

Kétszer annyit betegeskednek az angol bulldogok, mint más kutyák

Egy új tanulmány szerint az angol bulldogoknak kétszer annyi egészségügyi problémájuk van, mint más fajtáknak.

Az angol bulldog, a francia bulldog, a Cavalier King Charles spániel vagy a mopsz tenyésztési iránya jó ideje aggasztja már az állatorvosokat és az állatvédőket. Egyre több az olyan vélekedés, miszerint ezeknek a kutyáknak már annyira módosult az anatómiája a tenyésztési célok miatt, hogy egyre kevésbé képesek fájdalommentes, egészséges életet élni.

Az angol bulldogokat most a brit királyi állatorvosi kollégium (Royal Veterinary College, RVC) vizsgálta meg és arra jutott,  a fajta tenyésztésén sürgősen módosítani kell.  Felhívták az emberek figyelmét arra, hogy ne vásároljanak angol bulldogot,  francia bulldogot, mopszot, amíg a tenyésztési problémák meg nem oldódnak.  A kollégium tovább is ment, arra kérte ugyanis a gazdikat, hogy akinek ilyen kutyája van, ne népszerűsítse a közösségi oldalakon a fajtát cuki fotók posztolásával.

Valaha izmos, sportos kutya volt

Az angol buldogról ma már nehéz elhinni, hogy valaha izmos, sportos kutya volt. Ez a fajta az elmúlt 10 évben lett igazán népszerű, azóta indult meg lefelé az „egészségügyi lejtőn”.  Vonásai egyre szélsőségesebbek lettek, feje egyre laposabb, teste egyre zömökebb, szemei egyre dülledtebbek.  Ezek az egyre szélsőségesebb vonások pedig sok egészségügyi problémára tették hajlamossá.  A koponyája egyre rövidebb, állkapcsa egyre előrébb áll, bőre pedig jóval redőzöttebb mint 10 évvel ezelőtt.

Gondoskodó ösztönöket vált ki az emberből

A kollégium szakembere szerint azért ilyen népszerű a bulldog, mert nagy feje és szeme, szelíd természete a csecsemőkre emlékezteti az embert, ez pedig gondoskodó ösztönöket vált ki belőle. Azt azonban már kevesen tudják, hogy pont ez a külső okoz sok esetben élethosszig tartó szenvedést a kutyának.  Az angol bulldog tenyésztését egyre több országban tiltják be, de félő, hogy ez csak a szaporítók kezére játszik. Az Egyesült Királyságban is nagy valószínűséggel tiltólistás lesz az angol bulldog tenyésztése, ha nem történik változás tenyésztési vonalon.

Kétszer annyit betegeskednek

A tanulmányban több ezer angol bulldogot és más kutyafajtát hasonlítottak össze egészségi állapot szerint. Megállapították, hogy az angol bulldogok egy év alatt kétszer akkora valószínűséggel voltak betegek, mint más fajtához tartozó társaik.  Leggyakoribb problémájuk a bőrredők gyulladása. Ez 38-szor annyiszor fordult elő az ő esetükben. A  pislogóhártya mirigyének előreesése (cseresznyeszem) 26-szor volt valószínűbb, az alsó állkapocs előreesése 24-szer, légzési problémák pedig 19-szer nagyobb eséllyel  jelentkeztek az angol bulldogoknál.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: TheGuardian, MTI

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...