Saját KB bal
Saját KB jobb
unsplash

A partra vetett bálna gyomrában 14 kg műanyag szemetet találtak

Görögország partjainál sodort a partra a víz egy halott bálnát, akinek a gyomrában 14 kg műanyag szemetet találtak.

A Cuvier-féle csőröscet április végén sodródott partra a rodoszi Kremasti strandon. A csodálatos, hatalmas bálna valószínűleg a gyomrában lévő rengeteg műanyag szennyezés miatt pusztult el. Halála valószínűleg lassú és fájdalmas volt.

Az ARION nevű jótékonysági állatvédő szervezetet munkatársai azonnal a helyszínre siettek, hogy megvizsgálják a partra vetődött óriás cetet. Az állaton semmilyen külsérelmi nyomot nem találtak, eltekintve egy-két horzsolástól. Ezek azonban természetes sérülések, egy bálna méretéhez képest apró sebek, melyeknek nincsenek ilyen súlyos következményei. Az állatot elszállították boncolásra, hogy kiderüljön, mi okozta a halálát.

Az ARION vezérigazgatója és társalapítója, Dr. Aimilia Drougas a Newsweek című lapnak elmondta, hogy a boncolás során hatalmas mennyiségű műanyagot találtak a bálna gyomrában. Az állat halálát a kachexia betegség okozta, mely súlyos izomvesztést, teljes elerőtlenedést jelent. A szövet- és egyéb szervminták korszerű laboratóriumi vizsgálata a nyilatkozat idején még folyamatban volt, így a további részletekről még nem tudtak biztosat mondani.

Az óceánok mélyén élnek

A Cuvier-féle csőrös bálnák a legelterjedtebb csőrös bálnák. A világ szinte valamennyi óceánjában megtalálhatók, jellemzően a víz mélyén élnek. Mivel az óceánokban lévő műanyagszennyezés nagy része a tengerfenéken található, az itt élő állatok fokozottan ki vannak téve a műanyag szemét okozta mérgezésnek. Sajnos nem ez az első eset, hogy egy bálnát kimondhatatlan mennyiségű műanyaggal a gyomrában holtan mosott partra a víz. Egy Cuvier-féle csőrös cetet 2019-ben a Fülöp-szigeteken találtak meg, a gyomrában több mint 40 kilogramm műanyag volt (videó a cikk végén). Az állat gyomrában 16 rizses zsákot, négy ültetvényeken használt zsákot és különböző bevásárlószatyrokat találtak. 2020-ban egy ámbráscetet mosott partra a víz, amelynek gyomrában 220 kilogramm szemét volt. A bálna belsejében hálókat, poharakat, zacskókat, köteleket, csomagolószalagokat, csöveket és egyéb törmeléket találtak.

Létfontosságúak az ökoszisztémák számára

Ezeket a csodálatos élőlényeket rendkívüli veszély fenyegeti az óceán műanyag szennyezése miatt. A tengeri emlősök létfontosságúak a tengeri ökoszisztémák számára, és szükség van rájuk az egészséges, működő víz alatti környezethez. Egyre több tengeri emlős vetődik partra, sokszor teljesen ismeretlen okokból. Szerencsére ma már az állatvédő civileken túl számos  politikus is úgy gondolja, hogy muszáj tenni valamit a bálnákért, az óceánokért. Kalifornia például nemrég elsőként készített tervet a mikroműanyagok elleni küzdelemre, míg a Michigan Tech kutatói megtalálták a módját annak, hogy a műanyag hulladékból fehérjeport készítsenek.

Mindenhol ott vannak

A mikroműanyagokat már mindenhol megtalálták, a Mount Everesttől az óceánok mélyéig. Sőt, még a terhes nők méhlepényében is kimutatták. Az egyszer használatos műanyagok teljes elhagyása sokat segítene a helyzeten. A műanyag szennyezés nemcsak a környezetre van borzasztóan káros hatással, de az emberi sejteket is roncsolja.  Sokan nem is gondolják, de az élelmiszereken és a levegőn keresztül folyamatosan fogyasztjuk az apró műanyagrészecskéket.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: onegreenplanet

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...