Saját KB bal
Saját KB jobb
unsplash

A kutyák agya máshogy reagál az emberi hangra, mint a kutyahangokra

Az ELTE etológusai újabb kutatással vizsgálták a kutyák agyát, ezúttal többek között azt vizsgálták, hogyan dolgozzák fel a fajtatársaiktól és az emberektől származó hangokat.

Photo by Sorin Gheorghita on Unsplash unsp

MTA-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoport legújabb kutatása során EEG segítségével vizsgálták a kutyák agyi folyamatait és megállapították, hogy a kutyák agya eltérő módon dolgozza fel a kutyáktól és az emberektől származó hangokat. Sőt, azok érzelmi töltésére is reagálnak.  A kutatás eredményei a Royal Society Open Science című folyóiratban jelentek meg.

Különleges módszer

A kutatók kifejlesztettek egy nem-invazív EEG vizsgálatot, a humán neurológiai vizsgálatokban használt módszerek mintájára. Ezzel a speciális módszerrel most először sikerült kimutatni, hogy a kutya agya másként reagál az emberi és a kutya hangokra. A vizsgálat úgy zajlott, hogy az éberen, de mozdulatlanul fekvő kutyáknak emberi és kutyahangokat játszottak le, miközben az EEG segítségével az agyi folyamatokat rögzítették.  A vizsgálatban összesen 17 kutya vett részt, akik kimondottan élvezhették a helyzetet, hiszen rengeteg pozitív megerősítést és sok-sok jutalomfalatot kaptak.

Hogyan működik pontosan az EEG vizsgálat?

Az EEG készülék alkalmazása során a kutyák fejének meghatározott pontjaira elektródákat illesztenek, melyen keresztül tudják figyelni, mérni az agyi reakciókat. Ezután a kutyáknak különféle érzelmi töltettel bíró, nem-verbális emberi és kutyahangokat játszottak le. Mindkét hangcsoport esetében pozitív és semleges hangok kerültek be a listába. Pozitív emberi hang volt például a nevetés, a köhögés pedig semleges. Kutyahangoknál a játékos vakkantást mint pozitív hangot,  apró morgásokat pedig mint semleges hangot játszottak le.

A kutyák nagyon hamar felismerik a faji hovatartozást

Mindössze 250 milliszekundum, azaz negyed másodperc volt szükséges a kutyáknak ahhoz, hogy az agyuk felismerje a hallott hang faji hovatartozását. A kutatás több dolog miatt is nagy jelentőségű. Először sikerült ilyen formában kimutatni, hogy a kutyák csupán hangok alapján különbséget tudnak tenni fajok között. Másrészt most először találtak különbséget a pozitív és semleges hangokra adott agyi válaszok között, annak függvényében, hogy milyen fajtól származott a hang. Tehát azt is kimutatták, hogy a hangok érzelmi töltetére is reagál a kutya agyi feldolgozása.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI, ELTE-Etológia 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...