Saját KB bal
Saját KB jobb
unsplash

Rómában éjszakai kijárási korlátozást javasolnak a vaddisznók miatt

Róma több lakónegyedében is számos vaddisznót fedeztek fel az utóbbi időben éjszakánként, sőt támadásokról is érkeztek hírek.

Több római lakónegyed lakói tettek javaslatot a város vezetőinek, hogy vezessenek be éjszakai kijárási korlátozást a lakóhelyük környékén. Erre a lépésre azért került sor, mert évek óta vaddisznók garázdálkodnak éjszaka az utcákon és sorozatos támadásokkal veszélyeztetik az ott lakókat.

Főleg a kutyásokat akarják figyelmeztetni

Egy nő arról számolt be, hogy egy vaddisznó a földre lökte és a fejére mászott. A The Guardian online kiadásának több szemtanú és sértett is nyilatkozott. Elmondásuk szerint számtalan beszélgetés folyik a közösségi médiában az esetekről.  Folyamatosan jelzik a hatóságoknak a veszélyt, egyelőre nem találtak rá megfelelő megoldást. Balduina és hat másik negyed lakói ezért összefogtak, és közösen tettek javaslatot a rendőrségnek, hogy este fél kilenc után vezessenek be kijárási tilalmat a lakónegyedekben. Különösen a kutyásoknak javasolják, hogy nem menjenek az utcára este, sötétben, mert a vaddisznók nem egyszer támadtak már meg kutyájukat sétáltató járókelőket.

Kicsinyeik is velük vannak

A vaddisznók egyre közelebb kerülnek az emberek lakta területekhez. Ma már nem csak éjszaka, hanem előfordul, hogy fényes nappal is meg-megjelennek Róma utcáin. Egy áldozat arról számolt be, hogy valamivel éjjel 11 óra előtt a szemetest vitte ki a kukákhoz, amikor észrevette a vaddisznókat. Az anyakoca egyenesen őt nézte, ezért megijedt, felkapta a kutyáját és futásnak eredt. A vaddisznó azonban utolérte és rátámadt. A nő elesett, a vaddisznó pedig a fejére is rálépett.  Az anyakoca kismalacai a közelben voltak, de ők nem támadtak. Végül egy motoros segítségével jutott a kórházba, kisebb arc-és térdsérülési keletkeztek.

Vaddisznóellenes intézkedések

Az eset után a római rendőrség több vaddisznóellenes intézkedést is bejelentett. Elkezdték lekeríteni az erdős részek azon területeit, ahol a vaddisznók bejuthatnak a városba. Ugyanezeken a helyeken fokozottan gyűjtik a hulladékot és rendszeresebben ürítik a szemeteseket. Az olasz állatvédő szervezet, a LAV egyik igazgatója szerint a vaddisznók csak akkor támadnak emberre, ha kicsinyeiket védik, vagy táplálék forrásukat veszélyben érzik. Ha például egy teli szemetes mellett áll egy vaddisznó és észrevesz egy embert, akkor valószínűleg meg fogja védeni az élelem forrását, ami ez esetben a szemetes.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: The Guardian, MTI

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...