Saját KB bal
Saját KB jobb

Lehet, hogy a te kutyád is elhízott?

A kutyák körében az elhízás lassan éppúgy népbetegségnek számít, mint az emberek körében. Naponta több elhízott kutyust látunk a parkban, séta közben vagy az állatorvosi rendelőben. Bár a kutyák esetében nem kellene ebből hiúsági kérdést csinálni, a gazdik egy része mégis rosszul veszi, ha valaki felhívja a figyelmet a kutya túlsúlyára. Pedig az egyik legegyszerűbb dolog, amit gazdiként megtehetünk, hogy kutyánk jó életminőségben, a lehető leghosszabb életet éljen velünk, az az, hogy odafigyelünk a súlyára.

Az elhízás nem esztétikai kérdés, hanem az egészségtelen életmód jele. Egy elhízott kutya többet eszik és kevesebbet mozog, mint az számára ideális lenne. A plusz kilók pedig idővel egészségügyi károkat okoznak. Fontos tehát, hogy tisztában legyünk azzal, hogy milyen formában van kedvencünk. Az éves állatorvosi vizsgálatkor érdemes erre is kitérni, szükség esetén az állatorvos tanácsát kérni a diétával, javasolt mozgásformákkal kapcsolatban.

Egy angliai felmérés szerint a kedvencként tartott kutyák 60%-a túlsúlyos. Ez a szám a nem reprezentatív saját megfigyeléseink szerint hazánkban sincs olyan távol az igazságtól. Ennél talán ijesztőbb, hogy a gazdik nem igazán tudják megbecsülni, hogy kutyájuk elhízott-e. A túlsúlyos kutyák gazdáinak 80%-a szerint kedvencük egészséges testtömegű. Ha nem ismerjük fel a bajt, akkor nem is kezdünk tenni ellene. Ennek pedig egészségügyi problémák, rossz közérzet, az aktivitás csökkenése és az életszínvonal mélyre süllyedése a következménye.

Otthon is megállapíthatjuk, milyen fizikai állapotban van kedvencünk. Ehhez nincs más dolgunk, mint az ujjaink hegyével végigsimítani a bordákon, közvetlenül a mellső lábak mögött. Nem kell nyomást kifejteni, csak gyengéden simítani. Ha érezzük a bordákat, az remek. Kutyánk valószínűleg nem túlsúlyos. A nem elhízott kutya felülről babapiskóta formájú, azaz a bordák vonala és a csípő között „beszűkül”. Rövid szőrű kutyák esetében az alsó bordák vonala látszik.

Egyes kutyák alkata, szőrzete, megnehezítheti az elbírálást, ezért kérdés esetén inkább keressünk fel állatrovost.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Our Pets Health – YouTube csatorna; Kép: Photo by Jens Mahnke: https://www.pexels.com/photo/black-and-white-french-bulldog-puppy-stepping-on-brown-wood-board-panel-close-up-photography-776078/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...