Photo by Jonathan Gonzalez on Unsplash

A Felső-Tiszán újabb 6 tonna hulladékot szedtek össze önkéntesek

A Felső-Tiszán a PET Kupa keretein belül szedték a hulladékot önkéntesek, 6 tonna hulladéktól szabadították meg a folyót.

A Termeszetfilm.hu Egyesület szervezésében létrejött IX. Felső-Tiszai PET Kupa résztvevői a folyó Tiszabecs és Vásárosnamény-Gergelyiugornya közötti 60 folyamkilométeres szakaszát pásztázták végig és tisztították meg a hulladéktól. A folyón jellemzően a műanyag hulladék okoz hatalmas károkat, a PET Kupa ennek enyhítésére gyűjti össze az önkénteseket közös szemétszedésre.

Háromszáz résztvevő

A vásárosnamény-gergelyiugornyai befutó előtt elterülő Jánd-szigeten másfél tonna szemét gyűlt össze. Ezen a területen jellemzően az uszadékfák között reked meg és tornyosul fel hatalmas mennyiségű műanyag hulladék. Az egy hetes felső-tiszai versenyen összességében 6 tonna hulladékot gyűjtött össze csaknem 300 résztvevő. Az évek óta tartó rendszeres és szervezett szemétgyűjtésnek a szervezők szerint látszik az eredménye.

Az ártérben szemmel láthatóan kevesebb az erősen szennyezett hulladék gócpont, de a legfrissebb tapasztalatok alapján az egyre gyakoribb áradások jelentősen újrarendezhetik a folyóparton kialakuló hulladékhelyzetet.  A folyó Vásárosnamény alatti szakaszára kevesebb hulladék úszik le a Felső-Tisza-Vidéki hulladékmentesítő gépláncnak köszönhetően.

Applikáción figyelhető a szemét-helyzet

A szervezők folyamatosan figyelemmel kísérik a szemét helyzetét, rendszeresen végeznek hulladéktérképezést. Ezt a TrashOut nemzetközi applikációval és a magyar fejlesztésű tisztatiszaterkep.hu online felületen bárki nyomon követheti

Egészen a Duna torkolatáig

A felső-tiszai verseny végeztével az expedíció nem áll meg, a szervezők egészen a egészen a Duna torkolatig folytatják felfedező utat. A másfél hónapig tartó túra alatt a szakemberek az ukrán, román és a szerb Tisza szakaszok szennyezettségéről is pontosabb képet kapnak. Az érdeklődők online követhetik nyomon az expedíciós kalandokat, egyes kiemelt helyszíneken pedig a PET Kupa Műanyag Műhelye hulladék-újrahasznosító programokkal várja az érdeklődőket.A IX. Felső-Tiszai PET Kupa Áder János köztársasági elnök fővédnökségével, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) támogatásával valósult meg.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...