Unsplash

Agyonlőttek egy jegesmedvét, aki egy településre tévedt

Kanadában agyonlőttek egy jegesmedvét, aki egy québeci településre tévedt, élőhelyétől több száz kilométerre.

Kanadai rendőrök lőtték agyon azt a jegesmedvét, aki betévedt egy québeci településre. A medve több száz kilométert vándorolt élőhelyétől, így mindenkit nagyon meglepett a felbukkanása.  Ilyen eset még korábban soha nem fordult elő, soha nem ment még le ennyire délre jegesmedve. A szakértők szerint egyértelműen a globális felmelegedés hatására történt az eset, és a jövőben gyakoribbá fog válni.

A tengeri jégtakarók olvadása során a jegesmedvék természetes élőhelye egyre fogy. A medvék pedig csak egy irányba, délre tudnak elindulni, ahol elsősorban élelmet keresnek. A rendőrök először Madeleine-Centre település közelében látták a jegesmedvét, és értesítették a lakosságot is az esetről. Mivel még soha nem fordult elő ilyen eset, a vadvédelmi szervezetek és szakértők sem igazán tudtak felkészülni rá. Arra a következtetésre jutottak, hogy a ragadozó a várostól északra, a tengeri jégről vándorolt el. Ahhoz, hogy a Gaspé-félsziget északi csúcsát elérje, a Szent Lőrinc-folyó egy részét át kellett úsznia.

A szakértők szerint elkerülhetetlen volt a kilövés

Az állatot vasárnap reggel találták meg és lőtték agyon. A szakértők szerint elkerülhetetlen volt a kilövés. Az észlelést követően drónokkal és helikopterekkel is keresték a medvét, mindenképpen meg akarták akadályozni, hogy a város közelébe menjen. A tartomány vadvédelmi vezetője, Sylvain Marois nyilatkozata szerint még soha nem volt dolguk jegesmedvével. Számtalan rénszarvassal, őzzel, fekete medvével találkoztak már a terepen, de jegesmedvével még soha. A szakértők szerint nehéz megtervezni vagy kitalálni, hogy ilyenkor mi a helyes teendő, a vadvédelem nem tud felkészülni ilyen esetekre.

Nagy kihívás a jegesmedvéknek

Az Északi-sarkkör jege egyre csak veszít kiterjedéséből. Nemcsak a zsugorodás, de a kiszámíthatatlanság miatt is óriási kihívás ez az ott élő állatoknak. A jegesmedvék téli- és nyári táplálkozása is a jégtakarótól függ, a tenger jegén alapszik. A jegesmedve kilövése Kanadában a címlapkora került és óriási visszhangja volt. Az ügyben nyilatkozó kutató azonban nem érti, hogy miért ekkora a felháborodás, amikor az őslakos vadászok évente több mint 500 jegesmedvét ejtenek el.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI, TheGuardian

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...