Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Ashes Sitoula on Unsplash

Dél-Afrikában soha nem látott mértékben mészárolják az orrszarvúakat

Tavaly december óta eddig még soha nem látott mértékben gyilkolják az orrszarvúakat az orvvadászok Dél-Afrika területén.

Vérengzéses mészárlás sorozatnak nevezik azt az orvvadászati hullámot, amely 2021. december elején kezdődött Dél-Afrikában és sajnos a mai napig tart. Mindössze 14 nap alatt összesen 24 állattal végeztek decemberben az orvvadászok.

Korábban sem volt sokkal jobb a helyzet, a 2020-as átlag szerint minden napra több mint egy állat halála jutott. Összesen 394 orrszarvút öltek meg 2020-ban az orvvadászok a szarvuk a miatt. Az orrszarvúak számára az élőhelyeik elvesztése után a második legnagyobb veszélyt a nemzetközi fekete kereskedelmi hálózatokat kiszolgáló orvvadászok jelentik.

Száz év alatt kritikusra csökkent az egyedszám

Az orrszarvúak agyara egyes ázsiai országokban státusszimbólum, máshol a tradicionális gyógyításban használják. A kínai népi gyógyászat szerint immunerősítő, reuma és köszvény kezelésére is alkalmas. A kelet-ázsiaiak szerint kiváló potencianövelő szer. A szarv ugyanolyan keratint tartalmaz, mint ami az emberi hajban is megtalálható. Semmilyen tudományos vizsgálat nem bizonyította, hogy bármilyen hatással is rendelkezne a fentiek közül. Éppen ezért végtelenül szomorú az állatok értelmetlen halála. Egyedszámuk 100 év alatt 500 000-ről mindössze 27 000-re csökkent. Egyes előrejelzések szerint ha ilyen ütemben pusztítják őket továbbra is, 2034-ben teljesen eltűnhetnek a vadonból.

Közös fellépés a hatóságokkal

A Save The Rhino (Mentsük meg az orrszarvúkat) egyesület szerint Dél-Afrikában él a világ orrszarvú állományának többsége és ez az ország sújtott leginkább az orvvadászattól. Mára már teljesen egyértelművé vált, hogy az orrszarvúállomány fordulóponthoz érkezett. Összefogott és sokkal erőteljesebb fellépésre van szükség mind a civil állatvédelmi szervezetek, mind a kormány részéről. A dél-afrikai hatóságoknak sikerült elfogniuk és letartóztatniuk 9 orvvadászt, de ez még nagyon kevés ahhoz képest, hogy mennyien vannak kint a nemzeti parkokban.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: wwf.hu focusingonwildlife.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...