Saját KB bal
Saját KB jobb
Florent Vergnes/AFP

Megmenekültek a tobzoskák, Kína nem használja többé a tradicionális orvoslásban pikkelyüket

A tobzoskák pikkelyei évszázadok óta szerepeltek azon a listán, mely a kínai tradicionális orvoslásban jóváhagyott összetevőket tartalmazta. Kína most kihúzta a tobzoskákat a listáról.

Ezzel a lépéssel nagy valószínűség szerint megmentette a fajt a kipusztulástól, de a céljuk nem feltétlenül ez volt.  A COVID-19 járvány kitörése óta Kína eleve határozottabban lép fel a vadállat kereskedelem, az illegális import és a vadállatokat értékesítő húspiacok ellen. Bebizonyosodott az is, hogy a Kínába csempészett és illegálisan értékesített tobzoskák köztes hordozói lehetnek a megbetegedést okozó SARS-CoV-2 koronavírusnak.

Lekerültek a listáról

A tobzoskák évtizedek óta az orvvadászat és az illegális vadállat kereskedelem célpontjai voltak egészen mostanáig. Ez két dolognak volt köszönhető. Egyrészt a tobzoska húsa igazi ínyencségnek számít több délkelet-ázsiai országban is, főleg Vietnámban és Kínában.  Másrészt pedig különleges pikkelyeiket a kínai hagyományos orvostudomány előszeretettel használta gyógyításra. Egészen mostanáig.  Kína ugyanis bejelentette, hogy a tobzoska pikkelyeket levették a tradicionális orvoslásban jóváhagyott összetevők listájáról. Ennél is fontosabb, hogy a kínai biztosítók nem támogatják többé a tobzoska pikkelyéből készült gyógyszereket. Ez a döntés nagyban visszaveti a keresletet és a várakozások szerint tönkre is teszi az illegális kereskedelmet.

200 000 tobzoska menekülhet évente

Állatvédő aktivisták szerint ez a döntés az utolsó pillanatban született. Ázsiában ugyanis már akár évi 200 000 tobzoska esett az orvvadászok áldozatává pikkelyük és húsuk miatt. Beszámolók szerint 2019-ben összesen 130 tonna illegális pikkelyt és húst foglaltak le a hatóságok.  Az állatvédők régóta dolgoznak már azon, hogy mentsék a kihalás szélére sodródott fajt, de az áttörő eredményt az hozta, hogy kiderült, a tobzoska köztes hordozója a világjárványt okozó koronavírusnak.  Az állatvédők ettől függetlenül üdvözölték a döntést és felhívták a hatóságok figyelmét arra, hogy bár az illegális import bizonyára csökkenni fog, a szaporító telepeket is fel kell számolni.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: onegreenplanet.org

Kép: wikipedia

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...