Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Doruk Yemenici on Unsplash

VR-szemüveggel szimulálnak zöld legelőket teheneknek

Egy török farmon VR-szemüveget adnak a tehenekre, hogy a zöld legelők látványára több tejet adjanak.

İzzet Koçak egy törökországi farmot üzemeltet, ahol többek között egy 180 fős szarvasmarha állományt gondoznak. Az állatokat elsősorban tejhozamuk miatt tartják, így  ennek növelése érdekében a gazda egy érdekes kísérletbe fogott.  Két egyeden kipróbálta, hogy mi történik akkor, ha egy virtuális szemüveg segítségével zöld legelőket szimulál a teheneknek.

Az állatok ezáltal úgy érezhetik magukat, mintha a szabadban lennének, mely csökkentheti a stresszt és növelheti a jóllétüket. Ennek következményeként pedig több tejet adnak. A kísérlet sikerült, a VR-szemüveges tehenek napi átlag tejhozama 2 literrel növekedett. A VR-szemüveg mellett a gazda klasszikus zenét is játszott az állatoknak, hogy a stressz-szintjüket minél alacsonyabban tartsa.

Nem ez volt az első próbálkozás

Az ötlet Oroszországból származik, ahol még 2019-ben kezdték el egy gazdaságban kipróbálni a VR-szemüveget teheneken.  Az állatoknak zöld legelőket és réteket vetítettek a szemüvegen keresztül és azt vizsgálták, mennyire csökken a szorongásuk és a stressz-szintjük. Már ez a kísérlet is bebizonyította, hogy nemcsak a tej mennyisége, de a minőség is javult a virtuális zöld legelők látványától. A kísérlet arra is rámutatott, hogy a környezeti feltételek komoly hatással vannak a tehenekre és valószínűleg bármely haszonállatra.

További szemüvegeket rendel

Koçak annyira belelkesült az eredményen, hogy további 10 VR-szemüveget rendelt az orosz gyártótól. Tervei között szerepel, hogy idővel az egész állományt felszereli a speciális szemüvegekkel. Ehhez azonban előbb hosszabb távon is megvizsgálja a szemüveg hatását.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Newsweek

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...