Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Alexas_Fotos on Unsplash

Sasszámlálás lesz az országban a hétvégén

Sasszámlálás kezdődik pénteken hazánkban, a sasok egyedszámának felmérése nemzetközi együttműködésben zajlik ezen a hétvégén péntektől vasárnapig, immár 19. alkalommal.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil szervezetekkel együttműködve 19. alkalommal szervezi meg a Magyarországon telelő ragadozómadarak éves számlálását. Az esemény az Országos Sasszinkron elnevezést kapta, mert a saslelőhelyeket egy időben, egységes módszerekkel mérik fel. A sasszámlálás pénteken indul.

Legtöbben a rétisasok vannak

Az MME közleményében olvasható, hogy Magyarország területén a sasfajok szempontjából számos kiemelten fontos telelőhely van. Ezeken a területeken a sasszámlálás során a legnagyobb számban rétisasok figyelhetők meg. Ezt azzal indokolták, hogy a nem vonuló hazai fészkelőkhöz télen északról érkező egyedek is nagy számban csatlakoznak ide.

A második leggyakoribb sasfaj Magyarországon a parlagi sas, amelynek állandó hazai költőállományához a Kárpát-medence más országaiból származó egyedek csatlakoznak télire. Ritkán, de azért minden évben találnak egy-egy szirti sast, vagy fekete sast is. A sasszámlálás ideje alatt a szakemberek fókuszában a sasok vannak, de minden más nappali ragadozómadárfaj és túzok egyedeit is számba veszik.

Készül a sasleltár

Az MME a partnereivel 2004-ben indította el a legfontosabb, részben már évtizedek óta ismert sastelelőhelyek egységes módszertannal és egy időben történő, úgynevezett szinkronfelmérését. Ehhez az Európai Unió által támogatott PannonEagle LIFE projekt keretében 2018-ban a környező országok természetvédelmi szervezetei és szakemberei is csatlakoztak, így idén már ötödik alkalommal végzik el a legjelentősebb sastelelőhelyek ellenőrzésére az egész Kárpát-medencében. A megfigyelési eredmények összesítését követően a leltár várhatóan feburár elején készül el.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MME, MTI

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...