Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Florian van Duyn on Unsplash

A dinoszauruszok óta a legnagyobb tömeges kihalás felé tart a világ

A WWF jelentése szerint a világ a dinoszauruszok óta a legnagyobb tömeges kihalás felé tart, mely fajok milliót sodorja a kihalás szélére a következő évtizedben.

A World Wide Fund for Nature (Természetvédelmi Világalap) a világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezete. Összesen 96 országban van tevékenyen jelen, tagsága meghaladja a 4,7 millió főt. Céljai közé tartozik a biológiai sokféleség megőrzése, a fenntartható fejlődés segítése és a környezetszennyezés csökkentése. Különösen fontos számukra az erdők, édesvizek, óceánok állapotának fenntartása, hiszen ezek a régiók a legjelentősebbek a biodiverzitás szempontjából. Legújabb jelentésük szerint a világ jelenleg egy olyan brutális méretű kihalás felé tart, melyre nem volt példa a dinoszauruszok óta. Növények és állatok millió kerülnek a kihalás szélére a következő évtizedben.

Győztesek és vesztesek

A szervezet 2021-es, „Győztesek és vesztesek” című jelentése szerint az elefántok, a jegesmedvék, a cápák, a békák és a halak mind-mind kiemelt veszélyben vannak. Jelenleg 142 500 faj szerepel a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) vörös listáján, és közülük 40 000-et fenyeget kihalás. A listát 1964-ben készítették el először, azóta soha nem volt még ilyen magas a kihalás közelében lévő fajok száma. A WWF nemcsak a fajok kihalására figyelmeztet, hanem új globális természetvédelmi paktum kidolgozását sürgeti.

Kiemelt veszélyben lévő állatok

Az afrikai elefánt állománya az elmúlt 31 évben 86 százalékkal csökkent, így ez a faj tartozik a leginkább veszélyeztetett állatok közé. De a jegesmedvék sincsenek jobb helyzetben. Becslések szerint az Északi-sarkvidék jégpáncélja 2035 nyarára teljesen el fog olvadni, ez pedig a jegesmedvék élőhelyének végleges pusztulását jelenti majd.  A cápák és ráják száma 30 százalékkal csökkent az elmúlt évtizedekben, a túlhalászás, az élőhelyek elvesztése és globális felmelegedés miatt.

Van reménysugár

A WWF szerint azonban reményre ad okot, hogy 2021-ben számos sikertörténet is született a világban. Az indiai orrszarvúk száma Nepálban például növekedésnek indult, ez pedig a természetvédők és aktivisták elkötelezett munkájának köszönhető. A kormánnyal együttműködve olyan intézkedéseket vezettek be az országban, melynek eredményeként 2015 óta 16 százalékkal nőtt a számuk. Az ibériai hiúz egyedszáma az elmúlt 18 évben megtízszereződött, jelenleg 1111 egyed él Spanyolországban és Portugáliában. Egy áttelepítési programnak köszönhetően az Alpokban élő szakállas keselyűk száma is ugrásszerűen megnőtt a kihalás széléről, jelenleg már 300 egyed él a régióban.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Wikipedia, dailymail

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...