Saját KB bal
Saját KB jobb

Gyógyszerrezisztencia alakult ki a kampósférgek körében – állítja egy új kutatás

A kampósférgek a kutyák beleiben élő gyakori paraziták közé tartoznak. Felnőtt kutyákban többnyire panaszmentes az előfordulásuk, míg kölykökben súlyosabb panaszt is okozhatnak. A rendszeres féregtelenítő kezelés hatásos ellenük. Legalábbis eddig így gondoltuk.

A kutyák bélférgei ellen a rendszeres féregtelenítő kezelés és a bélférgek terjedését megelőzendő, a kutyaürülék összeszedése a lehető legjobb védekezés. A legtöbb ismert féregfertőzéssel szemben a hazánkban elérhető féreghajtó készítmények rendszeres alkalmazása elégséges. Ha minden gazdi felelősséggel alkalmazná ezeket, és szintén felelősséggel összeszedné a kutyaürüléket, akkor nem is kellene aggódnunk a probléma miatt, hiszen nem lenne probléma.

A helyzet azonban nem így áll. Ezért elsősorban a fiatal kutyák vannak veszélyben, akiknél egy féregfertőzés ráadásul komolyabb problémákat is okozhat a felnőtt, egészséges kutyákhoz képest. Fokozott veszélynek vannak kitéve még az idős és beteg kutyák, elsősorban azok, akiknek az immunrendszere legyengült.

Gyógyszerrezisztens kampósférgek a láthatáron

Nem megnyugtató az a napokban a Journal for Parasitology: Drugs and Drug Resistance című folyóiratban publikált tanulmány sem, amely gyógyszerrezisztens kampósférgek jelenlétéről számolt be. Ezek a paraziták, a jelek szerint, az elterjedten használt mindhárom féregellenes készítmény hatóanyagának ellenállnak. Hasonlóan az antibiotikumrezisztens baktériumokhoz, mint az MRSA, a gyógyszerrezisztens kórokozók nem reagálnak az ismert hatóanyagokra.

A Georgia-i Egyetem kutatói versenyagarakat vizsgáltak. Ez annyiban jelentős, hogy egyrészt nagy számban, kis helyen együtt tartott állatokról beszélünk. Ez, és az agárpálya homokos talaja valamint a nem megfelelő higiéniai körülmények kedveznek bármiféle fertőzés terjedésének, különösen a féregfertőzéseknek. Ezért a tulajdonosok háromhetente adtak féreghajtót a kutyáknak, ami az évente négyszeri ajánlott kezeléshez képest négyszer nagyobb dózis! Valószínűleg ezek az extrém körülmények szolgáltak alapul a gyógyszerrezisztens törzs kifejlődéséhez.

Intő azonban a példa, hiszen a megfelelő tartási és higiéniai körülmények betartásával megelőzhető lett volna egy új, már más kutyákat is veszélyeztető kórokozó kifejlődése. Az új, gyógyszerrezisztens kampósféreg elterjedése csak idő kérdése a többi kutya körében. Így az egyébként kezeléssel könnyen kordában tartható kórokozó változata már komoly veszélyforrást jelent nemcsak a kölyök és beteg, de az egészséges kutyákra is.

A tanulság? Ember, gondolkozz! A pénz, a haszon hajhászása miatt összezsúfolt állatokat inkább túlgyógyszerezni, mintsem méltő körülmények között tartani? Ez a hús- és tejiparban szenvedő állatok tömegeinél sem vált be. Most itt az újabb példa, hogy mit szül ez a hozzáállás.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://thebark.com/content/hookworms-are-developing-resistance-current-treatments; Kép: Photo by Tonia Kraakman from Pexels;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...