Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Lena Balk on Unsplash

A világ legjobb és legrosszabb országai állatvédelmi szempontból

Egy nemrég napvilágot látott kutatás felmérte a világ 67 legjobb és legrosszabb országát állatvédelmi, állatjogi szempontból.

A felmérést Matthew Nash készítette, aki a The Swiftest biztosítás-összehasonlító webhely kutatója és társalapítója. Nash maga is gazdi és régóta érdekelték az állatok jogai, a helyzetük különböző országokban, valamint a nemzetközi állatjogi és állatvédelmi törvények alakulása a világban. Elindított tehát egy nagyon mélyreható és komplex kutatást, melynek eredményét nemrég hozta nyilvánosságra.

Nem csak a háziállatok kerületek fókuszba

A kedvenc és leggyakoribb háziállatokon túl, mint például a kutya és a macska, a haszonállatok és a vadállatok is górcső alá kerültek. Kilenc szempont alapján elemezte az adott országok állatvédelmi törvényeit, a büntetési tételeket és a kiszabott büntetéseket is. Fő szempont volt az állatok, mint érző lények elismerése, az állatkínzás elleni törekvések, de az egy főre eső húsfogyasztást is megvizsgálta. Ezen túl a természetvédelmi területek nagysága, a hektáronkénti növény védőszer használata és egy környezeti teljesítményindex is bekerült a nagy adathalmazba.

Az első helyen végzett: Luxemburg

A kutatás eredménye azt mutatja, hogy Luxemburg az az ország, ahol az állatok jogai a legkevésbé sérülnek, ahol jólétük a legjobban biztosított és ahol a legjobban élnek. Az egyetlen pont, ami egy picit lehúzta az ország indexét, a magas húsfogyasztás volt.

Az első öt országba az Egyesült Királyság, Ausztria, Csehország és Belgium kerültek be. Ezekben az országokban is  kimagaslóan jól élnek az állatok, azonban a húsfogyasztás némelyiknél magasabb volt az átlagnál. Az első 25 helyet kivétel nélkül európai országok foglalják el, egyetlen kivétellel. A 18. helyen ugyanis Új-Zéland szerepel, az egyetlen nem európai országként az elsők között.

Az utolsó helyen végzett: Kína

Az egyértelmű vesztes Kína volt a listán, rengeteg tényező mellett például az olyan bizarr szokásaik miatt, mint az élő, megnyúzott béka árulása a piacon. Sorolhatnánk az állati jogok porba tiprását Kínában, a lista elképesztően hosszú lenne. Egyetlen dolog miatt tudtak szerezni egy kis előnyt, az egy főre jutó kevés húsfogyasztás miatt. Ez azonban nem volt elég arra, hogy a felmérés szerint ne Kína legyen a világ legrosszabb helye állatvédelmi szempontból. Utána következik a sorban Vietnam, majd Irán, Azerbajdzsán és végül Fehéroroszország.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Inhabitat

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...