Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Scott Walsh on Unsplash

Tömegesen mérgezik az állatokat Turán, egy vadásztársaság területén

Ismeretlen tettesek tömegesen mérgezik az állatokat Turán, a Szent András Dombi Vadásztársaság területén.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője, Orbán Zoltán számolt be az MTI-nek arról, hogy a turai tömeges mérgezésben elpusztult állatok és felderített helyszínek száma tovább nőtt a napokban. A természetvédelmi kár meghaladja a 6,5 millió forintot.

Ismeretlen tettes

A mérgezés mögött egyelőre ismeretlen tettes vagy tettesek állnak, akik csaknem 8000 hektáron, a Szent András Dombi Vadásztársaság teljes működési területén helyeztek ki mérgezett csalétkeket. Az áldozatok száma egyre nő, az állatok között 8 védett faj 93 egyedét azonosították eddig. 76 barna rétihéja, 7 egerészölyv, 3 holló, 2 barna kánya, 2 erdei pityer, 1-1 hamvas rétihéja, rétisas és aranypettyes bábrabló bogár esett áldozatul eddig a mérgezésnek. Emellett pedig négy háziállat is elpusztult, két kutya és két macska. A védett fajokon kívül három vadászható faj 11 egyede is áldozatul esett, 8 róka, 2 dolmányos varjú és egy szajkó. Hat további állat maradványát is megtalálták, de őket nem tudták pontosan beazonosítani. Összesen 114 mérgezett állatot találtak és 132 kihelyezett, mérgezett csalétket.

Négy hete folyik a turai mérgezés

Az összehangolt mérgezés négy hete folyik a területen.  Az  MME, a Kiskunság Nemzeti Park Igazgatóság méreg- és tetemkereső kutyás egységei, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának tagjai és önkéntesei dolgoznak folyamatosan azon, hogy mentsék az állatokat és felderítsék a csalétkeket. A Gödöllői Rendőrkapitányság az MME tudomása szerint eddig hatszor végzett helyszínelést és nyomrögzítést. Több régebbi nyom is arra utal, hogy nemcsak most történt mérgezés a területen, hanem – kisebb intenzitással – valószínűleg néhány hónappal korábban is előfordult már hasonló eset.

Bohata Krisztina

(Kutyabrát.hu)

Forrás: MTI, MME 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...