Saját KB bal
Saját KB jobb

3 szuperélelmiszer őszre neked és a kutyádnak!

Az évszakváltás alapvetően megviseli a szervezetünket. És ezzel nem vagyunk egyedül. Kutyáink is reagálnak a változásra, különösen a hűvösebb évszakok érkezése kapcsán. Ahhoz, hogy jól bírjuk az őszi kihívásokat, fontos, hogy odafigyeljünk a táplálkozásra is. Az alábbiakban összegyűjtött három szuperélelmiszer segíthet, hogy erősebb immunrendszerrel, több energiával és felkészültebb szervezettel vágjunk neki az őszi-téli időszaknak.

Szuperélelmiszer No. 1.: Áfonya

A szép kék szemek finomak és vitamindúsak egyszerre. Az áfonya C- és E-vitamin-tartalma révén hozzájárul a sejtanyagcsere folyamatokhoz, antioxidáns hatású – azaz segít a szabadgyökök megkötésében. Az kék színéért felelős antocianidin vegyületek szintén antioxidáns hatásúak. A C-vitamin különösen fontos lehet az ízületi betegségben szenvedő vagy arra hajlamos kutyák étrendjében, mivel a kollagén előállításához nélkülözhetetlen koenzim.

A hideg napok közeledtével ezért jó ötlet lehet az ízületvédelem és az immunrendszer erősítése szempontjából mértékkel fogyasztani.

Recept: Lazacos áfonyás zseléfalatkák

Szuperélelmiszer No. 2.: Chia mag

A chia mag az emberi táplálkozásban közismert jótékony hatásairól. Talán kevesen tudják viszont, hogy ez a fehérjében gazdag magocska az omega-zsírsavak remek forrása, ezért jó hatással van az immunrendszerre és a kognitív folyamatokra, így a tanulásra is. A chia mag nedvszívóképessége kiemelkedő, ezért is javasolt áztatva fogyasztani. Így viszont a rostokon kívül rengeteg nedvességet is be tudunk vinni vele, ami különösen jól jöhet, ha a hidegben kedvencünk – vagy éppen mi – nem kívánjuk annyira a folyadékot.

Attól függően, hogy mibe áztatjuk, a chia maggal számos jótékony vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet is bevihetünk.

Szuperélelmiszer No. 3.: Fodros kel

A zöldturmixok kedvelt összetevője, a fodros kel, nem csak kiemelkedő rostforrás, hanem rendkívül gazdag A-, C- és E-vitaminokban és antioxidánsokban is. Általános „lúgosító” hatásáról ismert, csökkenti a szervezetben jelenlévő gyulladásos folyamatokat. Emellett pedig az őszi szezonban elsősorban májtisztító, méregtelenítő hatása miatt érdemes fogyasztani – akár kutyánkkal közös zöldturmix formájában:

Receptötlet: Hűsítő, frissítő és egészséges zöldturmix kutyáknak

Fontos: Minden új élelmiszer, legyen éppen szuperélelmiszer, bevezetése előtt kérjük ki az állatorvos tanácsát. Minden új élelmiszert először csak kis mennyiségben adjuk a kutyáknak, és törekedjünk a vegyszermentes, organikus termelésből származó zöldségek és gyümölcsök beszerezésére. Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás mellett fordítsunk időt a testmozgásra is, töltsük a lehető legtöbb időt a szabadban.

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: The Bark; Kép: Photo by Polina Tankilevitch from Pexels;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...