Saját KB bal
Saját KB jobb
facebook.com/budapesthalai

Ökológiai katasztrófa történt a Duna mellékfolyóján Szlovákiában

Szlovákiában, a Duna mellékfolyóján tonnányi hal pusztult el, miután súlyos szennyezés került a folyóba.

Szlovákiában az elmúlt napokban súlyos viharok voltak, melyek nem várt katasztrofális következményekkel jártak. Egy biogázállomás fermentációs hulladéka valószínűleg a vihar okozta károk miatt a Garam folyóba ömlött, mely súlyos pusztítást okozott. A Duna mellékfolyójában rengeteg hal elpusztult, köztük veszélyeztetett fajok is. A folyó Esztergommal szemben ömlik a Dunába, egyelőre a szennyezés idáig még nem ért el.

Horgászok észlelték a bajt

A halak pusztulását és a víz nem megfelelő minőségét először horgászok vették észre Bezeréte község mellett. A sok haltetem mellett arra lettek figyelmesek, hogy a folyó vize zavarossá és bűzössé vált.  A környezetvédelmi felügyelet és a rendőrség nyomozásából kiderült, hogy az erős vihar egy fát döntött a fermentációs hulladékot tároló tartályra, mely ettől megsérült. Az erős eső pedig közel 400 köbméter hulladékot mosott a közeli patakba. A veszélyes hulladék a patakból a Duna mellékfolyójába, a Garamba folyt tovább.

A dunai galóca is pusztul

Szendőfi Balázs természetfilmes a  Facebook-oldalán  adott hírt a dögszedésről és annak eredményéről. Szendőfi információi szerint az első napi dögszedés eredménye 25 halfaj 4100 példánya összesen 1,9 tonna súlyban. Ebben az adatban nincsenek benne az apróbb termetű halak, ezeket méretük miatt nehezebb összegyűjteni. A világszinten veszélyeztetettként nyilvántartott dunai galóca is sajnos az áldozatok között van, több példány tetemét is megtalálták a folyóban. Ez a halfaj Európa legnagyobbra növő pisztrángféléje. A fokozottan védett halfaj természetvédelmi értéke 100 000 forint. Egy példány akár 50 kilogrammosra és 1,5 méteresre is megnőhet.

A szennyezés egyelőre még nem érte el a Dunát, onnan nagyjából 100 kilométerre lehet egy két nappal ezelőtti adat szerint.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Facebook, ma7.sk

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...