Saját KB bal
Saját KB jobb

„Passzold vissza Tesó!” – Eredményesen zárult a tavaszi kampány, a Covid-19 és a hőség ellenére is!

A 2021-es év is nehezen indult, de sem a Covid-19 vírus sem a hőség nem fékezte meg a mobilkampány gyűjtőit. Az idei első félév eredményei: 53 szervezet gyűjtött össze 612 kg telefont. A szervezők köszönik a gyűjtésben résztvevők munkáját!

Negyedik éve fut a „Passzold vissza, Tesó!” elnevezésű, használt mobiltelefon visszagyűjtő kampány, amelyet a Jane Goodall Intézet, a KÖVET Egyesület az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet közösen hirdetett meg. A kampány folytatódik, 2021. szeptember 22-étől november 22-éig van lehetőség újabb gyűjtésre.

A vírushelyzet ellenére is sikerült további gyűjtőpontokat létrehozni, a gyűjtők aktívan mozgósították környezetüket, hogy minél több mobiltelefont adjanak le a gyűjtődobozokba. A gyűjtők munkáját idén tájékoztató webinár és animációs videófilm is segítette, amelyek a KÖVET Egyesület youtube csatornáján megtekinthetők. A kampány támogatója az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A legeredményesebb gyűjtők eszmei értékű díjakban részesülnek, idén a szervezők két különdíjat is kiosztottak:

Íme a  díjazottak listája:

A kampányban résztvevő legeredményesebb vállalat Csimpánz Örökbefogadást kap ajándékba az Intézet programjának keretében (Csimpánz Örökbefogadási Program.)

Az örökbefogadást kapta: Őrmester Vagyonvédelmi Nyrt.

A kampányban résztvevő legjobban teljesítő kisvállalat és intézmény, valamint a különdíjasok szemléletformáló szakmai előadást kapnak ajándékba “Mobiltelefonokkal a gorillákért” címmel a Jane Goodall Intézet előadásában, valamint egy-egy 2 órás Zöld Iroda képzést a KÖVET Egyesület szervezésében.

Az előadásokat és a képzéseket kapták:

  • Kisvállalat kategóriában: Petróczi Réka / Képek Rékától Fotóstúdió, Kecskemét
  • Intézmény kategóriában: Mercedes Benz Schule, Kecskemét

Két különdíjat is odaítéltek a szervezők: 

  • A kommunikációs különdíjat a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara azzal érdemelte ki, hogy saját szervezésű RE-MOBIL: Újra passzoljuk vissza! elnevezésű megyei kampánya során a megyei óvodákat és iskolákat, az önkormányzatokat, a kamarai tagokat, a vállalkozásokat, és saját irodáit mozgósította. Ezen kívül a helyi gyermekeknek természetvédelmi témájú rajzversenyt szervezett és nagy energiát fordított a tagvállalatainak szemléletformálására. 
  • A KÖVET Egyesület külön díjazta legeredményesebb tagvállalatát, a Richter Gedeon Nyrt .-t, hogy ezzel is ösztönözze a fenntarthatóságért elkötelezett tagság részvételét. 

Az szervezők célja a kampánnyal, hogy minél több adatmentes, már nem használható mobilkészüléket, GPS-t vagy táblagépet és ezekhez használt töltőket vegyenek át adományként, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot, és segítve ezáltal a kongói főemlősök élőhelyének megmentését és a helyi közösségek életét.  A használt készülékek kincset rejtenek, többek között 17 féle fémet lehet visszanyerni belőlük, például aranyat, ezüstöt, palládiumot, rezet. A mobiltelefonok előállításához szükséges nyersanyagok, például a koltán bányászata Afrikában veszélyeztetett fajok (pl. gorillák, bonobók és csimpánzok) élőhelyét, fennmaradását és a helyi közösségek érdekeit fenyegetik. Ezt a folyamatot szeretnénk megfékezni, ha ugyanis a használt mobiltelefonokban található fémek újrahasznosítása nagyobb mennyiségben valósul meg, akkor az előállításukhoz szükséges ércek bányászata várhatóan csökkenni fog.

A kampányhoz eddig csatlakozó közel 800 gyűjtőpont között vannak visszatérők, és sok helyszín csatlakozott újonnan. Közöttük találhatók iskolák, óvodák, civil szervezetek, intézmények, üzletek, irodák, szálloda, könyvtár, színház, kutatóintézet, nemzeti park, múzeum, kereskedelmi és ipari kamara és még sorolhatnánk. 

„Köszönjük szépen minden résztvevőnek, aki hozzájárult a tavaszi kampány sikeréhez! Mi úgy hívjuk ezeket a mobilgyűjtő dobozokat, hogy a „remény dobozai”, mert reményt adnak minden főemlősnek, a csimpánzoknak, gorilláknak, a bonobóknak és a kongói térségben élő helyi közösségeknek is, hogy jobbá válhat az életük. Ez a kampányunk és a Jane Goodall Intézet legfőbb célja.”  – mondta Kádár András, a Jane Goodall Intézet főtitkára.

Gratulálunk minden résztvevőnek az eredményes gyűjtéshez, köszönjük, hogy csatlakoztak a kampányhoz! A kampány megmozgatta az embereket és kicsalogatta a fiókokból az ott lapuló használaton kívüli telefonokat, tableteket. A plakátok, az előadások, a számtalan sajtómegjelenés felhívta a figyelmet azokra a konfliktusos ásványokra, melyek mindennapjaink szerves részét képezik, észre sem vesszük őket, pedig bányászatuk ökológiai és társadalmi problémákhoz vezet Afrikában. A kampány nem titkolt célja a figyelemfelhívás ezekre a problémákra, a körforgásos gazdaságra és az életvitelünk környezeti hatásaival kapcsolatos szemléletformálásra. A KÖVET különdíjával a fenntarthatóságért elkötelezett tagvállalatainkat szeretnénk további gyűjtésre buzdítani.” − mondta Herner Katalin, a KÖVET Egyesület ügyvezető igazgatója.

A kampány folytatódik, 2021. szeptember 22-étől november 22-éig van lehetőség újabb gyűjtésre.

Csatlakozzatok Ti is, és gyűjtsünk vissza minél több használaton kívüli mobiltelefont!

További információ:

Kádár András, főtitkár, Jane Goodall Intézet, +36 30 724 0274 

www.janegoodall.hu / [email protected]

Bíró Imola, kommunikációs vezető, KÖVET Egyesület, +36 20 317 2389

www.kovet.hu / [email protected]

(Kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...