Saját KB bal
Saját KB jobb
Youtube/Columbia Riverkeeper

Lazacok fuldokolnak a túlmelegedett Columbia folyóban

Egy természetvédelmi csoport videót készített arról, hogy fuldokolnak és milyen sérüléseket szenvednek a lazacok a magas hőmérséklet miatt.

A Columbia folyóban készült videó a hosszan tartó kánikulában készült, amikor a víz hőmérséklete 21 fok fölé emelkedett.  A Columbia Riverkeeper nonprofit szervezet által készített és közzétett videón jól látszik, hogy a halak alig mozognak, testük pedig brutális sérülésekkel van tele.

Brutális sérülések

Vörös és fehér foltok, felszakadt bőr, mely a számukra teljességgel élhetetlen vízhőmérséklet következménye.  Amennyiben ezek az állatok huzamosabb ideig vannak kitéve ilyen hőmérsékletnek, biztosan elpusztulnak.  Számukra ez nagyjából olyan kihívás, mint egy ember számára 40 fokban lefutni egy maratont.  A különbség annyi, hogy a lazacnak nincs más választása, nincs másik élőhelye és nincs, ami lehűtse a hőmérsékletét.

A videón látható halak éppen íváshoz készülődtek volna, de erre képtelenek a magas hőmérséklet miatt. Sőt, nagy valószínűséggel nemcsak hogy utódaik nem lesznek, de el is fognak pusztulni valamilyen hőstressz okozta betegségben. A halakon látható fehér folt valószínűleg már egy gombás fertőzés, mely a meleg víz extrém hőmérsékletnek köszönhető.

A kánikula áldozatai

A közelmúltban a Csendes-óceán északnyugati részén és Kanadán végigsöprő kánikula tragikus következményekkel járt mind az emberek, mind az állatvilág számára. Csak Kanadában több száz ember esett áldozatul a szokatlan hőségnek, becslések szerint több mint egymilliárd állat pusztult el az óceánban.  Hogy hány lazac pusztult el a Columbia folyóban, még egyelőre megbecsülni sem tudják.  A folyamatos melegedés miatt pedig a pusztulás csak emelkedni fog a következő időszakban.

A folyók élővilágát figyelő csoport gátak megnyitását sürgeti a kormánynál, szerintük ez átmeneti enyhülést hozhat az élővilágnak.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Guardian

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...