Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Florian van Duyn on Unsplash

Több tízezer elefánt kerül veszélybe egy tervezett olajmező miatt

A namíbiai-botswanai határra tervezett olajmező elefántok tízezreit és a térség egész ökoszisztémáját sodorja veszélybe szakértők szerint Afrikában.

Az afrikai vadon egyik utolsó érintetlen térségébe, az Okavanga-folyó medencéjébe tervez kőolaj-feltárásokat egy kanadai kőolaj ipari vállalat. A nagyszabású feltárás nemcsak több tízezer elefánt életét veszélyezteti, de a térség teljes ökoszisztémája, vadvilága és a helyi közösségek is áldozatul eshetnek.

A ReconAfrica vállalt több mint 34 ezer négyzetkilométernyi területet vett bérbe az Okavango-medencében és már el is kezdte a szeizmikus feltárásokat. A nagyszabású beruházás becslések szerint dollármilliárdokat hozhat a térség gazdaságának. A területen 60-120 milliárd hordó kőolaj kitermelésére van esély.

Rosemary Allest, a Global March for Rhinos and Elephants képviselője a The Guardian brit napilapnak nyilatkozott:

Felfoghatatlan, hogy a ReconAfrica folytatja a fosszilis fűtőanyagok felkutatását. Kevesebb mint 450 ezer elefánt él ma Afrikában az évekkel korábbi több millióhoz képest. Közülük 130 ezernek ez a térség az otthona, és a ReconAfrica tervei pedig közvetlen veszélynek teszik ki őket.

A kormány mást mond

A namíbiai kormány szerint a vállalat nem kapott engedélyt kitermelésre, csupán a feltárásokat engedélyezték számukra. Az Okavango hatalmas területe az UNESCO világörökség része. Környezetvédők szerint a feltárás veszélybe sodorhatja a vízellátást, így az egész érintetlen deltavidéket fenyegeti.

„E folyamat minden eleme, az új utak, a fúróhelyek, a finomítók és a terminálok el fogják pusztítani az ökoszisztémát és a helyi közösségeket, amelyek halászatból és mezőgazdaságból élnek” – mondta Nnimmo Bassey, a Health of Mother Earth Foundation igazgatója, az Oilwatch Africa szervezet elnöke.

Földrengések is jöhetnek

A feltárások gyakran földrengéseket is okozhatnak, megzavarják az elefántok nyugalmát. Az építkezések, közlekedés, utak építése elűzheti az állatokat a térségből és ezzel párhuzamosan az orvvadászok megjelenése is várható.  A kanadai olajcég szerint a beruházás új munkahelyeket teremt majd és óriási gazdasági előnyökkel jár majd, a természet pedig nem fog károsodni.

Ennek érdekében a zaj és a földrengések elkerülésére már van tervük és erre vonatkozóan külön intézkedéseket is vezettek be. Napelemes közösségi kutakat hoztak lére, vízalapú, biológiailag lebomló és klórmentes folyadékokat használnak a fúrásokhoz és alacsony frekvenciájú berendezéseket a vadvilág védelme érdekében.

Zéró kibocsátás 2050-re

A tervekkel némileg szembegy az a törekvés, melyet múlt hónapban közölt a Nemzetközi Energiaügynökség.  Szerintük idén be kell fejezni az új kőolaj- és földgázmezők feltárását és a régiek fejlesztésével is le kell állni. A cél világos. Korlátozni kell a globális felmelegedés mértékét és 2050-re el kellene érni a nettó zéró szén-dioxid kibocsátást.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Guardian, MTI

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...