Saját KB bal
Saját KB jobb

Minden, amit a hidegen sajtolt kutyatápokról tudni érdemes!

Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a gazdik körében a hidegen sajtolt kutyatápok. Az eljárás viszonylag új, és csak az utóbbi években kezdett begyűrűzni a köztudatba. Ebben a cikkben összefoglaljuk neked a hidegen sajtolt kutyaeledelek előnyeit, és hasznos információkkal látunk el téged a megfelelő kutyatáp kiválasztásához.

MI AZ A HIDEGEN SAJTOLT KUTYAELEDEL?

A hidegen sajtolt kutyaeledel előállítási folyamata meglehetősen egyszerű. Ahogy a neve is mutatja, az őrölt hozzávalókat hideg vízzel összekeverik, alacsony hőmérsékleten megfőzik, és a kutyának megfelelő formára nyomják. Az saját ételeinket is ajánlott minél alacsonyabb hőfokon kezelni, ugyanez igaz, a kutyaeledelekre is – minél alacsonyabb hőmérsékleten főzik az ételt, annál jobban megőrzik az összetevők a természetes tápértéküket. Ez az eljárás a kutyatáp gyártásban egészen más, mint a száraz kutyaeledel elkészítésének klasszikus módja.

A legnépszerűbb száraz kutyaeledeleket extrudálják. Az extrudálás az a folyamat, amikor az összetevőket nagy hőnek, gőznek és extrém nyomásnak teszik ki. Ezáltal a szemek evéskor megnőhetnek és nehezebben emészthetővé teszik az ételt a kutyák számára. A magasabb hőmérséklet miatt kevesebb tápanyag marad meg a szemekben ezért az extrudálási folyamat befejeztével olajokat, vitaminokat és más adalékanyagokat adnak az eledelhez a táplálkozás teljességének biztosítása érdekében.

Milyen előnyei vannak a hidegen sajtolt kutyaeledelnek?

Mint említettük, a hidegen sajtolt kutyaeledel több természetes tápanyagot tart meg, mint a klasszikus magas hőmérsékleten gyártott tápok. Ez különösen igaz az olajokra, enzimekre és a vitaminokra is, amelyek az extrudálási folyamatban a  magasabb hőmérsékletén elveszhetnek. Általánosan elmondható, hogy a hidegen sajtolt kutyaeledel áll a legközelebb a nyers etetéshez.

Sőt, sok állatorvos biztonságosabbnak tartja a hidegen sajtolt étellel való táplálást, hiszen a nem megfelelő forrásból beszerzett nyers hús olyan parazitákkal és baktériumokkal fertőzheti meg a kutyát, amelyet a háziasított gyomruk egyszerűen nem képes kezelni. Ez rengeteg problémát eredményezhet, beleértve a bénulásos fertőzéseket is. A hidegen sajtolt kutyaeledel az alacsony főzési hőmérsékletnek köszönhetően kizárja ezeket a rizikókat, miközben megőrzi a természetes tápanyagokat az összetevőkben. Nem utolsó szempont, hogy megfizethetőbb és kevésbé macerás a száraz eledel etetése, nem kell külön fagyasztót tartani és a havi fizetésünk nagy részét a nyers eledelekre költeni.

Ugyanakkor az elkötelezett nyersesek is bátran használhatják kiegészítőként, hiszen így biztosítható, hogy a kutyus minden esszenciális vitaminhoz és nyomelemhez hozzájut. A hidegen sajtolási módszer nagyon jó és egyszerűen emészthető eledelt eredményez, megőrizve a eredeti összetevőket, így tökéletesen beleillik a nyers étrendbe kiegészítőként.

A hidegen sajtolt kutyaeledel nem szívja meg magát és nő meg a gyomorban, hanem gyorsan és természetesen lebomlik. Próbáld ki! Tegyél hidegen sajtolt és klasszikus tápot egy pohár vízbe. A normál kutyatáp magába szívja a folyadékot, majd felpuffadva felúszik a pohár tetejére. A hidegen sajtolt kutyaeledel ezzel szemben a csésze alján marad és azonnal elkezd oldódni a vízben, végül teljesen szétmorzsolódik. Ugyanezek a folyamatok mennek végbe a kutya gyomrában evés után, ennek köszönhetően a hidegen sajtolt kutyaeledel nem vezet puffadáshoz. Ugyanakkor a gyors lebomlás elősegíti a tápanyagok gyorsabb felszívódását is.

Nem utolsó sorban, a hidegen sajtolt kutyaeledel sokkal ízletesebb, mert megőrzi a felhasznált összetevők eredeti ízét és illatát. Azoknak a kutya tulajdonosok, akiknek válogatós a kutyájuk, ez kifejezetten előnyös tud lenni.

Hogyan válasszunk hidegen sajtolt kutyaeledelt?

Mint minden tápnál, itt is az összetevők listájával kell kezdeni a kiválasztást.

Ha a kutya allergiás bizonyos állati eredetű fehérjékre fontos, hogy a kiválasztott eledelben egyetlen állati forrásból származó fehérje legyen –  ezeket a tápokat hívják monoprotein tápoknak. Fontos, hogy a gyártó rendelkezzen minőségbiztosítási tanúsítványokkal (lehetőleg európaival), így biztosak lehetünk benne, hogy a minőséget fizetjük meg.

Érdemes ellenőrizni a tápok fehérjetartalmát. A 30% feletti fehérjetartalom megterheli a kutya veséjét és hosszútávon komoly gondokat okozhat, érdemes olyan tápot választani, amelynek 20-28% között van a fehérjetartalma.

Ahhoz, hogy teljes értékű kutyaeledelről beszélhessünk, a tápnak tartalmaznia kell olyan összetevőket, amelyek elengedhetetlenek az egészséges tápláláshoz. Ezek a hidegen sajtolt olajok, gyümölcsök, zöldségek és gyógynövények alapjai az omega-3 és omega-6 zsírsavaknak, valamint mindazoknak a vitaminoknak, amelyeket mi emberek is előszeretettel viszünk be a szervezetünkben kiegészítő gyanánt.

Célszerű elkerülni a túlzott adalékanyagokban, felesleges aromákban vagy tartósítószerben gazdag ételeket is. A megfelelően előállított hidegen sajtolt kutyaeledel saját magát teszi ízletesé és táplálóvá a kutya számára. Ha minőségi az előállítás, nincs szükség kémiai adalékanyagokra.

Végül győződj meg arról, hogy az étel az allergének alapján megfelel-e a kutyádnak, illetve, hogy hogyan illeszthető be a kutya jelenlegi életszakaszába. A piacon már számos olyan készítmény található, amely figyel az allergénekre. Mivel a hidegen sajtolt tápokat kiváló emészthetőség jellemzi, így minden életszakaszra meg lehet találni a legjobb tápot, a közelmúltban elválasztott kölyökkutyától az imádott idősebb barátainkig.

Kukorica a hidegen sajtolt tápokban

A kukorica kiváló energiaforrás a kutya számára, nem kell félni tőle! Viszont a klasszikus kutyatápokban a készítés módja miatt sok kutya érzékenyen reagálhat rá. A hidegen sajtolt tápok abban különböznek, hogy kétszer extrudálják, vagyis pirított kukoricát sajtolnak alacsony hőmérsékleten, így nagyon jól hasznosul energiaként és kiválóan emészthetővé teszi az ételt a kutya számára.

Válassz hidegen sajtolt tápot!

A hidegen sajtolt kutyatápoknak rengeteg előnye van – ízletes és tápanyagokban gazdag, minden életkornak megfelel, kiváló választás allergiás vagy érzékeny gyomrú kutyáknak, és még a válogatós kutyák is szeretik!

A hidegen sajtolt táp kiváló választás a négylábú barátod számára!

 

További infók: http://www.dogxpert.shop/

támogatott tartalom

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...