Saját KB bal
Saját KB jobb

Végrehajtandó börtönbüntetést kapott a kutyáját éheztető veszprémi férfi

A Veszprémi Járásbíróság végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte azt a 34 éves veszprémi férfit, aki olyan rossz körülmények között tartotta a kutyáját, hogy az eb bordái kilátszottak, és a lánca a húsába ékelődött.

A férfi 2019 óta tartott veszprémi ingatlanán egy nőstény német juhász kutyát. A vádlott a kutyát egy mindössze 1 méter mozgásteret biztosító fémláncon tartotta, és a kutya megfelelő táplálkozásáról sem gondoskodott: a kutya bordái kilátszottak, a lánc az állat húsába beékelődött, mely durva sebet okozott neki. A vádlott a kutyának semmilyen menedéket nem biztosított az időjárás viszontagságaival szemben. A kutyát elkobozta a hatóság a vádlottól.

Az az érdekes és kivételes helyzet állt elő, hogy ügyben az ügyészség bár tárgyalás mellőzését és felfüggesztett szabadságvesztés büntetés kiszabását kérte, a bíróság azonban – mivel a vádirat alapján úgy találta, hogy az ügy megítélése nem egyszerű, és tárgyalás tartása nélkül a büntetés célja nem érhető el – az ügyészi indítványtól eltérően, az ügyben előkészítő ülést tűzött ki. A vádlott az ülésen a bűncselekmény elkövetését csak részben ismerte el, azzal védekezett, hogy nem állt szándékában az állatnak szenvedést okozni, kizárólag tudatlansága miatt nem látta el megfelelően a kutyáját. A vádlott védekezését a rendelkezésre álló bizonyítékok azonban cáfolták, ugyanis a kutya a fájdalmait nyüszítéssel folyamatosan jelezte, melyet mások is észleltek.

A bíróság az ügyben lefolytatott bizonyítás alapján a vádlott bűnösségét kétséget kizáróan megállapíthatónak látta, és a vádlottat 10 hónap börtönbüntetésre és 1 év közügyektől eltiltásra ítélte. A bíróság álláspontja szerint a vádlott a kutyának olyan fokú szenvedést okozott, amelyre figyelemmel a büntetési célok elérésére csak végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabása volt alkalmas.

A Veszprémi Törvényszék másodfokon helybenhagyta a Veszprémi Járásbíróság döntését, így az jogerőre emelkedett.

 

(Kutyabarát.hu)

Forrás: birosag.hu
Indexkép (illusztráció): pexels.con/Adam Kontor
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...