Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Dušan veverkolog on Unsplash

Ez a szívbemarkoló videó bemutatja, hogy érzi magát egy delfin fogságban

Ez a delfinbébiről készült szomorú videó pontosan bemutatja, hogy érzi magát egy delfinárium fogságában.

A delfin bonyolult, összetett és nagyon intelligens állat. Rendkívül öntudatosak, mély és szoros társadalmi és érzelmi kötelékeket képesek kialakítani fajtársaikkal. Az anyadelfin és kicsinye közötti kapocs állítólag az egyik legerősebb a világon.

Nagy és fejlett agyuk lehetővé teszi, hogy megtanuljanak alkalmazkodni környezetükhöz, és hogy megértsék az emberi beszédet, sőt utánozzák is azt. Mindennek ellenére még mindig rengeteg ember képes arra, hogy fogságban tartsa őket, és szórakoztatásra használja ezeket a csodás állatokat. Ami még szomorúbb, hogy ennél is többen fizetnek ezért, fenntartva ezt a kegyetlen és cseppet sem etikus szórakoztatóipart.

Egyedül egy medencében

A videót a spanyol Loro Parque-ban forgatták olyan turisták, akiknek feltűnt a kicsi magánya. Az ilyen viselkedés, a céltalan lebegés a víz felszínén a mentális szorongás árulkodó jele. A sivár és ingerszegény környezetben az állatok olyan sztereotip viselkedési mintákat vesznek fel, mint például a körbe-körbe úszás vagy a csipkedés. Az is tipikusan depresszív viselkedés, hogy hosszú ideig, mozdulatlanul fekszenek a víz felszínén, vagy a medence mélyén. A delfinek képesek arra is, hogy tudatosan döntenek úgy, abbahagyják a légzést és befejezik saját életüket.

Egyetlen megoldás: kerüld a delfináriumokat

Az elmúlt években egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek civilek és állatvédők is arra, hogy megértessék az emberekkel, mi van egy-egy delfinshow hátterében. Egyre nagyobb utazás szervező cégek és hírességek állnak ki a delfinekért és a delfináriumok bojkottja mellett. Ezt az iparágat is – mint minden mást – egyedül a kereslet tart életben. Amíg egyetlen ember is hajlandó ezért fizetni, addig muszáj kiállni a delfinek mellett és talán egyszer elérjük, hogy soha, egyetlen csodálatos példánynak se kelljen fogságban élnie.

A videót pedig itt tudod megnézni:

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: onegreenplanet

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...