Saját KB bal
Saját KB jobb

Fanconi-szindróma: A nassolás ára?

A Fanconi-szindróma (vagy vesecsatorna-betegség) következtében a vizeletben felhalmozódnak a cukrok, foszfátok, aminosavak és bikarbonátok. Ennek tünete a sötétebb, „sűrűbb” vizelet. A betegség lehet veleszületett, ebben az esetben már kölyökkorban jelentkeznek a tünetek, és elsősorban a basenjiket érinti. Az utóbbi 15 évben megfigyelték kutyáknál a szerzett formát is. (A Fanconi-szindróma nem összekeverendő a Fanconi-anémiával, amely egy ritka, örökletes betegség, amely kutyák körében nem jellemző.)

A szerzett Fanconi-szindróma elsősorban kistestű, legfeljebb közepes testű kutyákat érint. Általánosságban a felhalmozódó méreganyagoknak tulajdonítják a megjelenését, de egyelőre még folynak a kutatások a pontos kiváltó ok felderítésére.

Feltételezett okok

A méreganyag-elmélet azért tűnik megalapozottnak, mivel a kistestű kutyák az érintettek. Egy nagyobb testű kutya szervezete nagyobb eséllyel bánik el a környezetből, a mesterséges táplálékból és egyéb civilizációs forrásokból származó mérgekkel. Egy kistestű kutya esetében azonban kisebb mennyiség a tolerancia határa. Illetve, a kutyák kalóriaszükséglete nem testtömeg-arányos: azaz egy 10 kg-os kutya nem feleannyit eszik, mint egy 20 kg-os. Sőt, egy 8 kg-os kutyának éppenséggel több táplálékra van szüksége, mint egy 12 kg-osnak.

Megfigyelték továbbá azt is, hogy a világszerte szerzett Fanconi-szindrómával diagnosztizált kutyák rendszeresen fogyasztottak szárított jutalomfalatokat. Ilyenek például a nálunk is kapható szárított kacsanyak, marhamáj, bőrök, stb. Először arra gyanakodtak az orvosok, hogy a gyártók révén jut a rágcsákba túl nagy mennyiségű toxin, de úgy látszik, ez az elmélet nem helytálló. Számos országból, számos gyártó termékéről derült ki, hogy felelős lehet a Fanconi-szindróma kialakulásáért. Ezért úgy tűnik, hogy nem a gyártói felelőtlenség okolható.

A szárított húsok, belsőségek és egyéb testrészek rendkívül koncentráltak, mivel a nedvességtartalom eltávolításával körülbelül 10%-ra redukálják a tömeget. Tehát, 1 kg szárított marhamájban kb. 10-szer magasabb a toxinkoncentráció, mint 1 kg frissben. Így nem csoda, hogy a méreganyagok hamarabb elérik a kritikus szintet.

A Fanconi-szindróma tünetei

A tünetek viszonylag általánosak, számos más betegségre is utalhatnak, ezért mindenképpen állatorvoshoz kell fordulni, ha biztosat szeretnénk tudni. A Fanconi-szindrómát vér- és vizeletvizsgálattal (magas glükózszint a vizeletben, alacsony a vérben) lehet igazolni, a többi betegség kizárása mellett.

Gyakori tünetei:

  • kedvetlenség,
  • hányás,
  • étvágytalanság,
  • hasmenés,
  • gyakori vizelés,
  • szomjúság, gyakori ivás,
  • fogyás.

A betegség nem túl gyakori, de az elmúlt években jelentősen nőtt a diagnosztizált esetek száma. Érdemes tudni róla, és a tünetek jelentkezése esetén tájékoztatni az állatorvost arról, hogy ha a kutyánk nagy mennyiségben kap szárított jutalomfalatokat.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: VCAHospitals; Perfect Cocker Spaniel.com; CanineGeneticDiseases.net; Kép: Photo by Iza Ponchie from Pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...