unsplash

A Miami kosárlabda csapata kutyákkal teszteli nézőit koronavírusra

A Miami kosárlabda csapat úgy engedi be nézőit a meccsekre, hogy kutyákkal teszteli őket koronavírusra.

A világjárvány miatt a stadionok is üresen konganak, de az Egyesült Államokban újra elkezdtek meccseket szervezni. Sőt lassan a nézőtérre is visszaszivárognak az emberek, azonban a Miami Heat csapatánál különleges óvintézkedést vezettek be, kutyákkal szagoltatják ki a fertőzötteket.

Az NBA egyes csapatainál különleges kutyák dolgoznak a nézőtéren. Ezeknek  a speciális kiképzésen átesett kutyáknak az a feladata, hogy a nézők közül kiszimatolják a COVID-19 fertőzés jeleit.  Hihetetlenül összetett szaglásuknak és kiképzésüknek köszönhetően másodperceken belül ki tudják szagolni, ha valakiben jelen van a vírus.

Amikor január 28-án először megnyílt a Miami Heat stadionja és az LA Clippers csapatával játszottak, a stadionba mindössze 2000 embert engedtek be. Ez a 20 000 férőhelyes lelátónak csupán 10 százaléka.  A kutyákat már ekkor bevetették, akkor  a már beengedett embereket szagoltatták velük végig.

Belépés előtt szimatolás

A nézők tesztelése most már úgy zajlik, hogy a stadionba való bejutás előtt mindkét kezüket megszagolják a kutyusok. Amikor úgy érzik, hogy az illető fertőzött, leülnek mellé, így jelzik a vírus szagának jelenlétét.A szervezők annyira megbíznak a kutyák szaglásában, hogy ha ő pozitívat tesztel, az illetőt azonnal kiküldik a stadion területéről és visszatérítik neki a jegy árát. Nem végeznek egyéb gyorstesztet.

A kutyákat az ausztráliai Adelaide Egyetem néhány kutatójának segítségével képzik, akik már a járvány elején elkezdtek foglalkozni a kérdéssel. Már az első eredmények nagyon ígéretesek voltak, közel 100 százalék pontossággal szagolták ki a kutyák a vírus jelenlétét. Akkor is képesek felismerni , amikor az illetőben még csak lappang és nem produkál tüneteket.

A Miami Heat az MBA első csapata, aki kutyákat használ  védekezésre és megelőzésre. A módszert azonban már több reptéren is bevetették, például Helsinkiben és Dubaiban is.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: animalrescuesite

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...