Saját KB bal
Saját KB jobb

Megható képsorok egy orangutánról, aki visszakapta elrabolt kicsinyét

A nőstény orangutánról senki nem tudta megmondani, hogy az újraegyesítés pillanatában hogyan fog reagálni. Rizikós vállalkozás volt, de szerencsére minden rendben ment.

Clara, a fiatal orangután anyuka boldogan éldegélt kicsinyével Claritával Indonéziában, Közép-Kalimantan dzsungelében.  A Borneo Orangutan Survival Alapítvány nemzeti parkjában szabadon, de biztonságban voltak az orvvadászok támadásaitól.  A kis családi idill azonban egy nap véget ért,  a gondozók felfedezték, hogy Clarita eltűnt és Clara kétségbeesetten keresi őt. Tudták az orangutánról, hogy tökéletes anyuka, elképzelni sem tudták, hová tűnt a bébi.

Egy domináns hím rabolta el

Az orangután hímek és nőstények életvitele között nagy különbség van. A hím territóriuma jóval nagyobb, mint a nőstényeké, és a területtel jár a párzás joga is. Borneón ez a terület  2–6 négyzetkilométer. A fiatalabb hímek egyedül vándorolnak egyik területről a másikra, és megpróbálnak párosodni a nőstényekkel. A nőstények egyedül vagy egy másik nősténnyel, illetve kölykeikkel élnek, sokkal kisebb területen. A vezérhímekkel csak akkor találkoznak, ha az pározni akar.  A hímek viselkedése nagyon ellenséges , gyakoriak az összecsapások is. Clarita is egy agresszív hímnek esett áldozatul.

Miután átfésülték az óriási területet,  megtalálták Claritát, akit egy 14 éves domináns hím, Rizki vett el az anyjától. A kicsit sikerült elvenni Rizki-től és biztonságba helyezni. Ekkorra azonban már annyira alultáplált és kiszáradt volt, hogy az intenzív ellátás ellenére válságos állapotba került. Bőrét fájdalmas kiütések borították és mesterségesen kellett táplálni.  A hosszas kezelés után azonban talpra állították az alapítvány klinikáján. Ekkorra már anyját, Clara-t is odavitték, hogy gondosan előkészítsék az újraegyesítést.

Fel voltak készülve a legrosszabbra

Mivel Clarita hetekig távol volt az anyjától és hosszas gyógyszeres kezelésen volt túl, félő volt illata annyira megváltozott, hogy anyja nem ismeri fel. Ebben az esetben pedig könnyen agresszívvé válhat és kárt tehet kicsinyében.  Azzal is számoltak, hogy Clara egyszerűen csak nem fogja táplálni tovább a kicsit és hagyja éhen halni. Nagy volt tehát a feszültség és a várakozás, amikor a kicsit újra anyja közelébe vitték.  Először csak rácsokon keresztül próbálták felmérni, hogyan fog reagálni az orangután anya. Ami pedig ezután történt, az valóban nagyon megható jelenet. Szerencsére sikerült rögzíteni, így ti is megnézhetitek:

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: animalchannel.co youtube.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...