Saját KB bal
Saját KB jobb

Újra erősödnek az erdőtüzek az Amazonas mentén

Júniusban ismét drasztikusan nőtt az erdőtüzek száma az Amazonas medencében, az előttünk álló száraz évszak pedig aggodalomra ad okot.

Dél-Amerika országainak az Amazonas erdőtüzei most egy újabb problémát is jelentenek. Jelenleg is zajlik a  küzdelem a koronavírus terjedésének megfékezéséért, a tüzekből származó óriási füst pedig egyáltalán nem segíti ezt a harcot. Sőt kimondottan súlyosbítja a helyzetet, hiszen a légzőszerveket megtámadó vírus szennyezett levegővel együtt kétszer akkora terhet ró egy szervezetre.

20%-kal nőttek az égő területek

A kormány adatai szerint az erdőtüzek június hónapban 20%-ot nőttek az előző időszakhoz képest, így elérték a 13 évvel ezelőtt mért legmagasabb adatokat. Összesen 2248 esetet észleltek ebben a hónapban, ez a szám tavaly ugyanebben az időszakban 1880 volt. A kutatók most attól tartanak, hogy ez a folyamat a tavalyi pusztító erdőtüzekhez fog vezetni. Ehhez még hozzájön a koronavírus járvány, mely Brazíliában jelenleg is tombol. Az Egészségügyi Világszervezet szerint több mint 58 000 ember halt meg a Covid-19-ben Brazíliában és több mint 1,3 millió fertőzöttet regisztráltak. 

Fekete augusztus

Tavaly augusztusban járta be a világsajtót az Amazonas lángolása, minden egészségügyi és természetvédelmi szervezet megkongatta a vészharangokat. A felelősséget legtöbben elsősorban az ország miniszterelnökére hárították, aki feloldotta az erdőirtási tilalmat és az embereket gazdálkodásra, állattenyésztésre ösztönözte. Ehhez viszont földre van szükség, a földet pedig az esőerdők irtásával, felégetésével lehet megszerezni. A természetesnek tartott erdőtüzek mellé az így gyújtott és elszabadult tüzek társultak, melyek óriási ökológiai katasztrófához vezettek.  Ehhez még az is hozzá tartozik, hogy év eleje óta 34%-kal nőtt az erdőirtás mértéke, tehát a tendencia semmit nem változott.

Kutatók szerint a helyzet rendkívül kiélezett és veszélyes, de még meg lehetne állítani egy újabb katasztrófát. Csak attól függ, hogy a brazil kormány milyen lépéseket tesz a tűz megfékezésére. Egyelőre úgy látszik, hogy Bolsano mégiscsak törődik az esőerdővel, májusban fegyveres erőket küldött az illegális tüzek megfékezésére. Ez a lépés egyelőre úgy néz ki, hogy nem állította meg sem az erdőirtás növekedését, sem pedig a tüzek terjedését.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: independent.co.uk

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...