Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Valeriano G on Unsplash

Új eszköz segíthet előre jelezni az idős kutyák várható élettartamát

Az idős kutyák gyengeségének meghatározására és a várható élettartam előrejelzésére szolgáló eszközt fejlesztettek ki az Észak-Karolinai Állami Egyetem kutatói, amely segíthet az állatorvosoknak és a gazdiknak a megfelelő kezelések és életminőség kérdéseiben dönteni.

Az Észak-Karolinai Állami Egyetem kutatói egy olyan eszközt fejlesztettek ki, amely segít az idős kutyák gyengeségének felmérésében. Az eszköz, amelyet az állatorvosok által végzett egyszerű test- és izomfelméréssel együtt alkalmaznak, képes előre jelezni a rövid távú (hat hónapon belüli) halálozás valószínűségét, és fontos információkkal szolgálhat a gazdáknak, akik idős kutyáik kezelésével és életminőségével kapcsolatos döntéseket hoznak.

„Az embereknél a gyengeséget egy olyan fizikai vagy fiziológiai állapotként határozzuk meg, amely az erő csökkenésével, lassú járással, fogyással, kimerültséggel és csökkent aktivitással jár – ez az, ami akkor történik, amikor a test elkezd leépülni” – mondja Natasha Olby, az Észak-Karolinai Állami Egyetem geriátriai programjának vezetője.

Úttörő eszköz az idős kutyák állapotának felmérésére

Az embereknél az időskori gyengeség összefügg a halálozással, és rendelkezésünkre állnak eszközök ennek mérésére. Azonban a kutyák esetében ez egy új kutatási terület, és szükség van olyan egyszerűen alkalmazható szűrőeszközökre, amelyek segíthetnek ebben. A kutatók ezért egy olyan kérdőívet fejlesztettek ki, amely öt fontos területet vizsgál: a kutya tápláltsági állapota (beleértve a testfelépítést és étvágyat), kimerültség/energia szintje, mobilitás, izomállapot és társas aktivitás. Ezeket a területeket az emberi gyengeség felmérésére is használják.

A tesztet két különböző csoport bevonásával tesztelték: 39 kutyán, amelyek Olby neuro-öregedési programjának résztvevői voltak, valamint 198, 10 évnél idősebb kutyán, akik nem vettek részt ebben a programban. Azok a kutyák, akiknél az öt területből háromban gyengeséget mutattak, kétszer nagyobb valószínűséggel haltak meg hat hónapon belül, mint azok, akiknél nem mutattak gyengeséget.

Hat hónapos halálozási kockázat előrejelzése

„Természetesen a valóság az, hogy soha nem lehet pontosan megjósolni, meddig él egy kutya, de ez a kérdőív, kiegészítve a test- és izomállapot felmérésével, jó eszköz a hat hónapos halálozási kockázat előrejelzésére” – mondja Olby. Ez az egyszerűen alkalmazható eszköz nem igényel laboratóriumi vizsgálatokat, mivel az állatorvos egyszerű tapintással meg tudja állapítani a kutya test- és izomállapotát.

A kutatás eredménye a Frontiers in Veterinary Science című folyóiratban jelent meg, és a Kady M. Gjessing és Rahna M. Davidson geriátria területén tevékenykedő professzorok támogatásával készült. A kutatás vezetője Natasha Olby, a tanulmány első szerzője pedig Katharine Russell volt.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Sciencedaily 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...