Saját KB bal
Saját KB jobb

Geriátria: az idős kutyák egészségvédelme – 1.

Amíg kutyánk fiatal, szerencsés esetben csak évente egyszer, a kötelező oltások alkalmával kell állatorvoshoz fordulnunk. Ilyenkor az állatorvos megvizsgálja a kutyát, ellenőrzi az általános egészségi állapotát és szükség esetén tanácsot ad, segítséget nyújt. Ezt leszámítva azonban, egy fiatal kutya esetében az állatorvosi ellátást általában csak akkor kell igénybe vennünk, amikor baj van. Amikor ugyanis kedvencünk elér egy bizonyos kort, a gyógyítás helyett a megelőzés kerül fókuszba. A prevenció módszere pedig nem más, mint a geriátria, azaz az idős kutyák egészségével foglalkozó szakterület.

Szerencsére egyre komolyabb hangsúlyt fektetünk fiatal korban is az egészség megőrzésére. Az egészséges táplálkozás, a megfelelő testmozgás és a különféle táplálék kiegészítők ebben egész életen át segítségünkre vannak. Idős korban azonban mindezek mellett az állatorvosi geriátria nyújtotta lehetőségekkel is érdemes élni.

Mikortól számít egy kutya idősnek?

Fajtától és testmérettől függően a kutyák más ütemben öregszenek. Általánosságban a 8 éves kort tekintik a szenior kor kezdetének, de az extrém nagytestű kutyák esetében már 6 éves korban jelentkezhetnek tipikusan időskori panaszok. A legtöbb nyolc éves kutyán ugyan még nem látszik, hogy idős lenne, de ez nem azt jelenti, hogy a szervezetükben már nem jelentkeznek azok a változások, amelyek az idős korra jellemzőek. A sejtek lassabb regenerációja, az emésztés lassulása, a porcok és az ízületek kopása, stb. mind-mind láthatatlanul zajlanak.

Annak érdekében, hogy kutyánk minél hosszabb ideig, és minél jobb életminőségben élhessen velünk, fontos, hogy ezekről a folyamatokról tájékozódjunk. Ha tisztában vagyunk a kutyánk aktuális állapotával, illetve időről időre látjuk, hogy milyen változások zajlanak a szervezetében, az segíthet a további állapotromlás megállításában, a káros vagy kóros folyamatok visszafordításában.

Mi az a geriátria és miért fontos?

A geriátria az (állat)orvos-tudomány idősekkel foglalkozó területe. Mivel kutyáink egyre inkább családtagként élnek velünk, érthető módon, szeretnénk, hogy idős korukban is a lehető legjobb életminőségben éljenek. Ebben segít a geriátria, és az idős kutyák egészségmegőrzésére specializálódott állatorvosok és egészségvédelmi szakemberek.

Folytatjuk…

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Képek: Photo by Jean Alves: https://www.pexels.com/photo/photo-of-person-petting-a-dog-2123773/; Photo by Lisa Fotios: https://www.pexels.com/photo/white-and-brown-dachshund-with-black-framed-eyeglasses-1009922/;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...