Saját KB bal
Saját KB jobb

Bemenjünk a kutyánkkal az állatorvosi vizsgálatra, vagy sem?

Régebben nem volt kérdés, hogy a gazdik részt vesznek az állatorvosi vizsgálaton a kutyájukkal. A fizikai vizsgálat során a gazda asszisztensként is részt vett, segített az állatorvosnak, elmondta, mi a baja a kedvencének. Ez sok esetben még mindig így van. Ugyanakkor, a modern állatorvosi rendelőkben asszisztensek segítik az orvosok munkáját, és számos vizsgálathoz nem szükséges a gazdi jelenléte. Mi a teendő ilyenkor? Bemenjünk az állatorvosi vizsgálatra, vagy hagyjuk inkább, hogy a profik végezzék a dolgukat?

A kérdésre a válasz nem egyértelmű. Függ az állatorvostól és a rendelői szokásoktól, illetve a vizsgálat típusától is.

Mikor maradjunk kint?

Érdemes számításba venni azt is, hogy vannak gazdik, akik egyszerűen nem bírják az állatorvosi vizsgálat feszültségét. Az, hogy egy vérvétel során mondjuk még az ájulós gazdit is ápolni kell, nem hiányzik senkinek. Ilyen esetben jobb, ha nem megyünk be a vizsgáló szobába. A röntgen, a CT és az egyéb képalkotó eljárások kiválóan működnek gazdi asszisztencia nélkül is. Itt nincs szükség a gazda beszámolójára, hiszen a képek magukért beszélnek. Ha tudjuk, hogy az idegességünk csak átragadna a kutyára, akkor szintén érdemes ezt jelezni az állatorvos felé. Vannak olyan vizsgálatok és kezelések, amik az érzékenyebb gazdikat megviselhetik. Ilyen esetben jobb, ha jelezzük az orvos vagy az asszisztensek felé, hogy nem szeretnénk bemenni a kezelőbe.

Mikor menjünk be feltétlenül a kutyánkkal?

Minden esetben, ha ennek nincs technikai akadálya, az állatorvos beleegyezik, és úgy érezzük, hogy a jelenlétünk megnyugtató a kutya számára, vagy saját magunk számára. Tehát, ha úgy érezzük, hogy ott szeretnénk lenni, és ez megoldható. Akkor is érdemes megfontolni a jelenlétet, ha a kutyánk szorong egyedül, nehéz megnyugtatni vagy agresszív, de mi tudjuk kezelni a helyzetet. Ha hatékonyan tudjuk segíteni az állatorvost és az asszisztenseket a vizsgálat során, akkor szintén jó ötlet, ha mi is bemegyünk a kezelőbe.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/pet-health/should-you-be-in-room-with-your-pet-vet?utm_source=instagram&utm_medium=social-organic&utm_campaign=linkinbio&utm_content=www.instagram.com/p/C8IUW56PzNM Kép: Photo by freestocks.org: https://www.pexels.com/photo/person-holding-brown-and-black-long-coated-small-dog-4074727/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...