Saját KB bal
Saját KB jobb
Facebook/Tappancs Állatotthon Alapítvány és Őrszolgálat

Kóbor kutyát mentettek az M1-es autópályáról

Hétfő délután veszélyes mentési akció zajlott az M1-es autópályán, ahol egy kóbor kutya feküdt a szalagkorlát alatt.

A Tappancs Állatotthon Alapítvány és Őrszolgálat közösségi oldalán számolt be az esetről, ahol az autópálya-kezelő és a rendőrség segítségével sikerült az állatot biztonságosan megmenteni.

A történet nem mindennapi módon kezdődött. Az autópálya-kezelő munkatársai először azt hitték, hogy a kutya elpusztult, hiszen mozdulatlanul feküdt a szalagkorlát alatt, az autópálya forgalmas szakaszán. Azonban, amikor közelebb értek, látták, hogy az állat még életben van, bár kimerült és sérült. Azonnal cselekedtek: értesítették a Tappancs Állatmentőket és a rendőrséget is, akik gyorsan a helyszínre siettek.

Két sáv között rekedt

Az állat pozíciója rendkívül veszélyes volt, hiszen az M1-es autópálya két forgalmas sávja között helyezkedett el. A rendőrség gyorsan intézkedett, hogy lassítsa a forgalmat, és biztosítsa az állatvédők biztonságos mozgását a kutya mentése során. A Tatabánya és Tarján közötti útszakaszon már korábban is látták a kutyát, de az állat annyira félt és bizalmatlan volt, hogy nem sikerült megfogni. Az autópályán való megjelenése azonban kritikus helyzetet teremtett.

„Arra készültünk, hogy a kutyus menekülni fog, de láthatóan nagyon kimerült. Nem próbált elfutni, nyugodtan tűrte, hogy pórázt tegyünk a nyakára, és elvezessük a forgalommentes zónába” – mondta Zsiga László, a Tappancs Állatotthon vezetője.

A mentés után a kutyát a menhelyre szállították, ahol az állatvédők türelmesen dolgoztak azon, hogy megnyugtassák a megriadt ebet. A kutyus kezdetben bizonytalan volt és félénk, de néhány óra elteltével már örömmel fogadta a simogatásokat. Az állatorvosi vizsgálat során kiderült, hogy az állat nem rendelkezik chippel, így sem gazdáját, sem korábbi történetét nem lehetett azonnal beazonosítani.

„Szerencsére nem szenvedett komoly sérüléseket, bár néhány felületi seb volt rajta, amit valószínűleg a kóborlás közben szedett össze” – mesélte Zsiga László. A kutyust jelenleg karanténban tartják, hogy megkapja a szükséges oltásokat, és felkészítsék egy lehetséges örökbefogadásra. Az állat körülbelül hatéves lehet, a fajtája pedig a bull terrier és a bordói dog keveréke.

Jelentkezhet a régi gazda, de új otthont is keresnek

Az állatmenhely vezetője elmondta, hogy ha a régi gazda jelentkezik, ki kell fizetnie a kutya orvosi költségeit, valamint a bírságot, amit a kóbor állat miatt szabtak ki. Addig is, ha senki nem jelentkezik érte, új gazdát keresnek a kutyusnak. Az állatmentők már találtak egy érdeklődőt, egy férfit, aki korábban az erdőben találkozott a kutyával, amikor az még kóborolt. Rendszeresen vitt neki ételt, és próbált kapcsolatot kialakítani vele. Most jelezte, hogy szívesen befogadná a kutyust, ha minden feltétel adott lesz.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Facebook

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...