Hivatalosan is élelmiszer lett a tücsök az EU-ban
Az EU jóváhagyta a házi tücsök élelmiszerként való felhasználását, így ez már a harmadik rovar, melyet engedélyeznek élelmiszer-összetevőként.
Az Európai Bizottság február 11-én új élelmiszerként és élelmiszer-összetevőként engedélyezte a házi tücsök (Acheta domesticus) forgalmazását. A tücsök sorban már a harmadik rovar, amit az EU-ban élelmiszerként forgalomba lehet hozni. Tavaly júliusban engedélyezték a közönséges lisztbogár lárva, novemberben pedig a vándorló sáska a felhasználását is.
Biztonságosak és egészségesek
A tücsök élelmiszerként történő forgalmazását széles körű kutatás előzte meg. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szerint megfelelő tenyésztési és élkészítési feltételek mellett ezek a rovarok nemcsak biztonságosak, de kimondottan egészségesek is magas fehérjetartalmuk miatt. A tücsökből a tervek szerint lehet majd kapni fagyasztott és szárított verziót is, valamint lesz egész és por alak is, melyet élelmiszer-összetevőként lehet majd használni. Feliratozásukra is szigorú szabályozás vonatkozik, például külön fel kell hívni a figyelmet a lehetséges allergiás reakciókra.
Cél, a fenntarthatóbb élelmiszer-rendszer kialakítása
Az Európai Unió célja, hogy fenntarthatóbb élelmiszer-rendszerre térjen át fokozatosan. Ehhez pedig a különféle rovarok kiváló alternatív fehérjeforrást biztosítanak. A rovarokat már több millió ember fogyasztja a világon és nem csak az EU szerint egészségesek és biztonságosak. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) is kiváló táplálékforrásként minősíti a rovarokat. Magas a zsír- és fehérjetartalma, sok benne a vitamin, a rost és az ásványianyag-tartalom. Számos más érv is szól a rovarok fogyasztása mellett. A hagyományos állati fehérje forrásokhoz képes kevesebb takarmányt igényelnek, kevesebb hulladékot termelnek, így az üvegházhatású gáz kibocsátásuk is elenyésző.
Bohata Krisztina
(Kutyabarát.hu)
Forrás: MTI