Saját KB bal
Saját KB jobb
pixabay

Kétmillió fecske hiányzik hazánkból

Az MME most kisfilmekkel nyújt segítséget.

A fecskeállomány drasztikus csökkenése miatt a fecskék védelmére az elmúlt években sokkal nagyobb hangsúly került, nemcsak a természetvédők, de a lakosság körében is. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) olyan hasznos és fontos teendőkre hívja fel a figyelmet legújabb kisfilmjeiben, mint a műfészkek kihelyezése, fecskebarát falfelújítás, vagy fecskepelenkák felszerelése.

Minden második madár eltűnt

Az elmúlt 20 évben drasztikus állománycsökkenés történt, több mint 50 százalékkal csökkent a fecskék száma. Ezt azt jelenti, hogy mára minden második madár eltűnt az ökoszisztémából. A klímaváltozás miatt egyre újabb és újabb rovar-és szúnyogfajok és az általuk terjesztett kórokozók jelennek meg hazánkban.  A denevérek mellett a fecskéknek is óriási szerepük van az ellenük való biológiai védekezésben. Míg ezek a rovarok egyre többen vannak, a fecskék egyre kevesebben.

Miért csökkent ilyen drasztikusan a fecskék száma?

A kutatók szerint sok összetevő együttes hatása miatt feleződött meg a hazai fecskeállomány az ezredfordulót követően. Átalakultak az élőhelyek, csökkent a táplálékbázis és a társadalmi szokások is megváltoztak. A fecskefészek zavarja az embereket, leverik őket és elzavarják a madarakat. Pedig a fecskék elképesztően hasznos szolgálatot tesznek az embernek. Egyes becslések szerint egy fecske legalább 1 kilogramm repülő rovart fogyaszt el a költési időszakban. Egészen a pici muslicától a nagyobb légyig és természetesen a szúnyogokat sem kíméli. Hazánkban 2010 óta akár kétmillió fecske is hiányozhat a nyár második felében, ez pedig azt jelenti, hogy kétezer tonna olyan rovar marad életben, melyek kártevők és betegségeket terjeszthetnek.

Mit tehetünk?

Elsősorban a meglévő fészkeket és aktív telepeket kell fokozottan védeni. A fészekleveréseket be kell jelenteni a hatóságoknak, az ugyanis tilos. Műfészkek kihelyezésével is sokat segíthetünk, ezeket március-április környékén érdemes elhelyezni. Az ürülékpotyogtatással járó kellemetlenségeket is lehet orvosolni, erre a fecskepelenkák felhelyezése jelent megoldást. A parti fecskék fészkelő helyeire is fokozottan kell figyelni, a költőfalakat fel lehet újítani. Mindehhez pedig az MME oldalán találunk szakszerű segítséget.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI, MME 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...