Saját KB bal
Saját KB jobb

Matt Mays: Dog City – Karantén egy kutya szemével

A 2020-as év és az azelőtt szürreálisnak és elképzelhetetlennek tartott élethelyzetek nemcsak az utca emberét vitték rá kreatív dolgokra, hanem a művészek számára is inspirációt nyújtottak. A korlátozások, a karantén, az új körülmények és az ezekre adott társadalmi válaszok már megjelentek a kortárs alkotók munkáiban. Ahogy telnek a hónapok, úgy találkozhatunk egyre mélyebb és kidolgozottabb interpretációkkal. A kanadai Matt Mays például a jelenleg elérhetetlen kutyás park világát elevenítette meg legújabb albumán.

Érdekes, hogyan dolgozzák fel az emberek az elmúlt év abszurditását. Egy évvel ezelőtt még mi sem volt természetesebb, mint, hogy este a kutyafuttatóban bandáztunk a kutyáinkkal. Megvolt a rutinunk, a napirendünk. Siettünk haza munkából, majd elő a póráz, és irány a park. Aztán egyszer csak nem kellett munkába menni, és lezárták a parkokat. Egy teljesen normális, már-már mezei téma, mint a kutyafuttató egyik napról a másikra vágyálommá vált. Egy hely, egy közösség, egy életérzés, amely csak a fantáziánkban él – per pillanat.

Éppen ezért az ellentmondásért jelentette meg a Juno-díjas (a Grammy-díj kanadai megfelelője) Matt Mays nemrég Dog City című új albumát. Az album teljes mértékben a karantén szülötte. Mays egy hónap alatt szerezte mind a 13 számot, amelyeket mind mentett kutyája, Rhuby szemszögéből írt meg.

„A Dog City ötlete évekkel ezelőtt fogalmazódott meg bennem. A dalok témája a szabadság, a szeretet, a boldogság, a barátság, és minden ezzel kapcsolatos dolog. Sokat járunk kutyás parkokba, a hozzánk legközelebb esőt hívom Dog Citynek. A világ legmegértőbb állatának a szemén keresztül vizsgálni a világot nagyon érdekesnek tűnt a karantén első heteiben. Akkor egyedül a szeretet, a hűség és a barátság tűnt valósnak a számomra. Ez adott biztonságot akkor – és valójában most is.” – nyilatkozta az albumról Mays.

Az albumról megjelent, a Talking to the Sky című számhoz készült új videóklipben személyesen is megismerhetjük a megszólaltatott kutyát. Rhuby (Rhubarb, azaz rebarbara, röviden) meglehetősen aranyos módon álmodozik a világjárvány előtti életéről, amikor még szabadon játszhatott gazdájával a tengerparton.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: The Bark. Videó: Matt Mays hivatalos YouTube csatorna. Kép: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...