Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Zinah Insignia on Unsplash

A kutya lehet a titkos fegyver a rák elleni küzdelemben

Évente több ezer háziállatnál alakulnak ki az emberekéhez nagyon hasonló daganatok. A tudósok úgy vélik, ha a kutyák kezelésében áttörést érnek el, az az emberi rák gyógyításra is hatással lesz.

Az oszteoszarkóma (csontrák) kutyáknál sokkal gyakrabban fordul elő, mint az embereknél. A betegség halálozási kockázata igen magas, a rákos sejtek ugyanis 90 százalékban szétterjednek a kutya szervezetében. A túlélési idő az áttétes rák stádiumában csupán 2 hónap. Egy új kezelés azonban hatékonynak bizonyult az Egyesült Államokban, ez pedig az emberi csontrák gyógyítására is hatással lehet.

Jellybean sikersztorija

Jellybean egy öt éves labrador keverék, akinek hátsó lábában csontrákot diagnosztizáltak majdnem három évvel ezelőtt. Az amputáció és a kemoterápia ellenére a rákos sejtek gyorsan átterjedtek a vérén keresztül a tüdejébe. Túlélési esélye szinte a nullával volt egyenlő. Ezért 2020 novemberében gazdái elvitték Jellybean-t egy klinikai vizsgálatra a Tufts Egyetemre. Jellybean ingyenesen kapott egy tablettás kezelést, melyet gazdái adagoltak neki az otthonukban.  Karácsonyra Jellybean daganatai elkezdtek zsugorodni, és azóta sem tértek vissza. A reakció még a Jellybean-t kezelő állatorvosokat is meglepte, és felcsillantotta a reményt, hogy ezek a gyógyszerek nemcsak más kutyákon, hanem az embereken is segíthetnek.

Ugyanolyan az emberből és kutyából vett daganat szövetmintája

Jellybean csontrákja, az oszteoszarkóma embereket is érint – különösen gyerekeket és tizenéveseket. Szerencsére viszonylag ritka, világszerte évente mintegy 26 000 új esetet diagnosztizálnak. Amy LeBlanc állatorvosi onkológus szerint a probléma az, hogy több mint 35 éve nem létezik új kezelés, és a rendelkezésre álló nem túl hatékony. Az oszteoszarkomás betegek túlélési esélye csak körülbelül 30 százalék, ha a rákos sejtek átterjednek a test más részeire. Az olyan kutyás vizsgálatok, mint Jellybean kísérlete azonban megváltoztathatják a rák gyógyítási hatákonyságát. A kutyáknál előforduló rákos megbetegedések molekuláris és mikroszkópos szempontból hasonlítanak az emberek rákos megbetegedéseihez – a csontrák esetében a hasonlóságok szembetűnőek. Mikroszkóp alatt összehasonlítva a kutyák szövetmintája és az emberi daganat szövetmintája megkülönböztethetetlen. De míg az embernél szerencsére ritka, a csontrák legalább tízszer gyakoribb a kutyáknál – ami azt jelenti, hogy rengeteg rákos kutya van, akik segíthetnek a kutatásban és a gyógyszer kísérletekben.

Alkalmasabbak a vizsgálatra, mint más laboratóriumi állatok

Amellett, hogy évente sok kutya kap rákot és kezelik őket, jobban alkalmasak a vizsgálatokra, mint a laboratóriumi egerek. A kutyáknál a daganatok természetes módon fordulnak elő, és hasonló életkörülményeknek vannak kitéve, mint az emberek. A kutyák felgyorsult élettartama segíthet a kutatóknak abban, hogy gyorsabban lássanak eredményeket, mint egy emberi rák vizsgálat során.

Az elmúlt években több klinikai vizsgálat is kimutatta, hogy a kutyák is hasonlóan reagálnak a kezelésekre, mint az emberek. A Coloradói Állami Egyetem tudósai 2019-ben fejeztek be egy vizsgálatot 28 olyan kutyán, akinek csontrákja a tüdőre is átterjedt. Egy kereskedelmi forgalomban kapható rák gyógyszer mellett egy közönséges vérnyomáscsökkentőt írtak fel a kutyáknak. Ez úgy hat az immunrendszerre, hogy gátolja a daganat növekedését serkentő fehérvérsejtek egy típusának osztódását. Három évvel később a tudósok arról számoltak be, hogy ez a gyógyszerpáros a kutyák 50 százalékánál segített a tüdődaganat zsugorodásában vagy stabilizálásában.

Más kutatások is bizonyították az elméletet

Egy idén januárban közzétett tanulmányban kimutatták, hogy a kutyák bizonyíthatóan bővíthetik a hasznos klinikai adatok körét. A kutató csapat egy számítógépes modell segítségével összehasonlította a rákos kutyák genetikai mutációit és kezelési eredményeit. Olyan közel 800 kutyából álló adathalmazra támaszkodtak, amelyeket különböző típusú rákos megbetegedésekkel kezeltek amerikai állatorvosi klinikákon, és amelyek tumorszövetét szekvenálták a mutációk kimutatására. A kisszámú humán tanulmányokból származó adatokkal való összehasonlítás alapján a csoport megállapította, hogy a hasonló genetikai mutációkkal rendelkező és hasonló kezelésben részesülő kutyák és emberek hasonló klinikai eredményeket produkálnak – így a kutyák adatai segíthetnek az emberi rák gyógyszerek kifejlesztésében.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: wired.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...