facebook.com/DdamienProject

A K-9 Veteránok Napján a katonai kutyákat ünnepelték

A kutyák már a II. világháború óta fontos katonai szolgálatot teljesítenek az ember mellett. A megérdemelt elismerést azonban ritkán kapják meg. Egy amerikai szervezet ezen szeretne változtatni, ezért fontos lépéseket tettek a nyugdíjas katona kutyákért.

Az Egyesült Államok Háborús Kutya Szövetség (USWDA) idén első alkalommal rendezte meg a K-9 Veteránok Napja elnevezésű ünnepséget március 11-én. Céljuk, hogy tisztelegjenek a katonai K-9 kutyák, valamint vezetőik, kiképzőik, támogató személyzetük szolgálata és áldozatvállalása előtt. Az ünnepségen számos neves K-9 kutyakiképző, magas rangú tisztek és kutyás vezetők vettek részt.

A K-9 Hadtest megalakulásának évfordulója

Az esemény egyben az Egyesült Államok első hivatalos kutyás katonai egységének megalakulását is ünnepli, mely 1942. március 13-án történt. Azóta a hadseregben szolgáló kutyák számos alkalommal bizonyították rátermettségüket és nélkülözhetetlenségüket. Szinte mindenhol szolgáltak kutyás egységek, ahol az USA részt vett katonai műveletben. Megjárták többek között Koreát, Irakot, Vietnámot és Afganisztánt.

A katonai munkakutyák szolgálati tagok és ugyanolyan rangot kapnak, mint a kutyavezetőik. A Védelmi Minisztérium azonban hivatalosan nem ismeri el őket katonaként. A katonai kutyák státusza a felszerelések között van, mint a fegyverek, vagy a harci tankok. Sőt, egy 2000-ben hatályba lépett törvénymódosítás előtt a katonai kutyákat gyakran elaltatták, vagy hátrahagyták a harctéren. Ma már szerencsére nem ez az általános gyakorlat, a szolgálati kutyákat nyugdíjas korukban megpróbálják örökbe adni. Nagyjából 90 százalékuk talál végleges új családot magának, de sajnos nem mindegyikük fogadható örökbe. Ezeket a kutyákat rendkívül sok stressz és fizikai terhelés éri. Gyakran lép fel náluk idős korukra ízületi gyulladás, a háború pedig mentálisan is megviselheti őket.

Öreg kori tartásuk, gondozásuk bizony költséges és megterhelő lehet. Mivel pedig ők nem számítanak katonának, így nyugdíjat sem kapnak. Az USWDA többek között azért is küzd, hogy a veterán kutyák ellátását valamilyen módon az állam finanszírozza. Hiszen ezek a kutyák az államnak tesznek szolgálatot éveken át. A szervezet már számos fontos segítséget kiharcolt a veterán kutyáknak és vezetőiknek. Létrehoztak egy gyógyszerprogramot, és megpróbálnak hozzájárulni az állatorvosi számlákhoz is. A Szivárványhíd Segélyprogramjának köszönhetően pedig minden katonai veterán kutyának egy utolsó tisztelgés is jár.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: iheartdogs

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...