Fotó: Alena Darmel: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/hordozhato-szamitogep-aranyos-allatok-kutyak-9040438/

Rokonkereső szolgáltatás kutyáknak DNS teszt segítségével

A kutyák egyszerű DNS tesztje egyre elterjedtebb az Egyesült Államokban és lassan Európában is mindennapos lesz a használata. A DNS teszt mellé pedig egyre érdekesebb és szélesebb körű szolgáltatások is kapcsolódnak.

A kifejezetten kutyák számára készített DNS teszt csomag ma már mindenki számára elérhető online. Használata pedig roppant egyszerű és biztonságos. Egy rövid regisztráció után a teszt készlet megérkezik otthonunkban, majd a nyálminta levétele után a gazdi visszaküldi az elemző céghez. Nemsokára pedig már készhez is kapja az eredményt, amely számos fontos információt tartalmazhat.

Mit tudhatunk meg a kutya DNS tesztjének eredményéből

A gazdik nagy része örökbefogadott, keverék kutyák esetén kíváncsiságból elemezteti ki kutyája génjeit. Az eredmény pontosan megmondja, hogy milyen kutyafajtából hány százalék van jelen az adott kutyában. A domináns fajta meghatározása pedig sok esetben segíti a nevelést, a tréningeket, vagy egyszerűen csak a kutya jobb megértését. Ami ennél talán lényegesebb információ, hogy a domináns fajta ismeretével megismerjük azt is, hogy a keverék kutya milyen betegségekre hajlamos, fajtajellege szerint milyen aktivitást és szellemi munkát igényel. Azoknak a leendő gazdiknak is hasznos lehet egy DNS teszt szett, akik éppen fajtatiszta kölyökkutya vásárlása előtt állnak.

Rokonkereső funkció

Az egyik vezető amerikai kutya DNS tesztekre specializálódott cég a tesztek eladásán és elemzésén kívül adatbázisára támaszkodva bevezette a rokonkereső szolgáltatást is. Amikor egy gazdi visszaküldi kutyája DNS mintáját a laborba, az eredmény bekerül egy adatbázisba, mely az elmúlt évek alatt mára óriásira nőtt. A cég az adatelemzési lehetőségeket kihasználva meg tudja mondani, hogy adott kutyának vannak-e rokonai az adatbázisban, és ha igen, akkor milyen rokonságban állnak vele. Örökbefogadott, menhelyről családba került kutyák esetében ez az információ bizony érdekes lehet, a gazdik pedig újra összehozhatják az alomtestvéreket.

Újraegyesítés

Egy ilyen újraegyesítésnek lehetünk tanúi az alábbi videón, melyen Vardis és Brunch szerepelnek. Vardis egy menhelyről került ideiglenes gondozóhoz, de még mindig keresik számára a végleges családot. A DNS tesztje alapján Vardis 50%-ban golden retriever, ami igencsak meglepte gondozóit, hiszen a kutya koromfekete.  A DNS tesztet végző cég adatbázisa az eredményeken kívül egyezést mutatott egy másik kutya DNS-ével. Megállapították, hogy Vardis alomtestvére is elvégeztette náluk a DNS tesztjét, az eredmények pedig egyértelműen azt mutatják, hogy a két kutya ugyanazon alomból származik. A gazdik ezután megszervezték a nagy találkozást. A kutyusok pedig nemcsak nagyon hasonlítanak egymásra, de nagyon jól meg is értik egymást.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Youtube

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...