Saját KB bal
Saját KB jobb
Osteopath helping senior man to crack back bones in cabinet, doing physical therapy exercise. Male assistant using physiotherapy procedure to increase mobility and treat patient.

Gyógytorna gyakorlatok időseknek: ezért érdemes rá időt szánni

Az idő múlása sajnos kivétel nélkül mindenkit érint. Ahogy idősödünk, úgy kezdenek kialakulni az ízületi- és gerincbántalmak, melyek akár a legegyszerűbb, leghétköznapibb mozdulatokat is megkeseríthetik. A gyógytorna igen hatékony módszer lehet arra, hogy megelőzzük, esetleg enyhítsük a súlyosabb fájdalmakat. Érdemes időben elkezdeni a különböző gyógytorna gyakorlatokat, hogy a napok ne a fájdalom társaságában teljenek.

Milyen előnyei vannak a rendszeres gyógytornának?

A kifejezetten időseknek ajánlott gyógytorna számos előnnyel jár, és az egyik legjobb módja annak, hogy megőrizzük testünk egészségét és javítsuk a mozgékonyságunkat.

Az idősek testének változásai, mint például az izmok és az ízületek merevsége, a csontok állapotának változása, a csontsűrűség csökkenése és az egyensúlyvesztés növelik a sérülések és a betegségek kockázatát. A gyógytorna azonban segíthet megelőzni ezeket a problémákat, vagy csökkenteni azok súlyosságát, ha már kialakultak.

A gyógytorna célja, hogy erősítse az izmokat, javítsa a testtartást, növelje az egyensúlyt és a koordinációt, valamint javítsa a mozgékonyságot. A rendszeres gyógytorna segít fenntartani a test rugalmasságát és csökkenti a merevséget, ami segít megelőzni az ízületi fájdalmakat és az ízületi gyulladást.

A gyógytorna idős korban is javíthatja az életminőséget, hiszen segít csökkenteni a stresszt, ennek köszönhetően pedig javítja a hangulatot és a mentális egészségre is kiváló hatást gyakorol. Szintén az idősek gyógytornájának előnyei közé tartozik a szív- és érrendszeri egészség javítása, a légzőszervrendszer erősítése, valamint az anyagcsere javítása.

Miért ajánlják az időseknek a gyógytornát?

A fentebb felsorolt előnyök egy nagyon fontos hozadéka, amire sokszor nem is gondolunk: a rendszeres gyógytorna nagyban hozzájárul ahhoz, hogy növelje az idősek függetlenségét. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy milyen pozitív hatása van annak, ha a nyugdíjas korosztály tagjai tudnak arra időt és energiát szánni, hogy igazán élvezhessék az aktív, szabad életet – a gyógytornának talán ez a legkiemelkedőbb előnye.

Milyen kezelésekkel lehet könnyebbé tenni a hétköznapokat?

A boka, csípő, derék és fejfájás megkeserítheti még a legnyugodtabb, pihenéssel töltött napokat is. Nem mindegy azonban, kire bízzuk szeretett szüleinket, nagyszüleinket, vagy akár saját magunkat, hiszen a gyógyítás mindig nagy felelősség! A boka körüli megbetegedések szakszerű segítséget érdemelnek, csakúgy, mint a csípőízületi problémák, vagy a csigolyakopás. Speciális kezelés javasolt a csípőprotézissel rendelkezőknek, de a combnyaktörés esetében is hasonló a helyzet.

A derékfájdalomnak is számtalan kiváltó oka lehet, amit szintén érdemes feltérképezni, és a diagnózis alapján megkezdeni az életet megkönnyítő kezeléseket. A Gyógytorna rendelő weboldalán bővebben olvashatsz a különböző kezelési módszerekről.

 

(x)

Fotó: freepik

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...