Saját KB bal
Saját KB jobb
Youtube képernyőfotó

Vietnámban egymillió macskát ölnek meg évente a húsukért, csontjukért

Vietnámban a macskák csontját a tradicionális gyógyászatban használják, húsukat pedig megeszik. Évente több millió macska esik áldozatul a kegyetlen hagyománynak.

Amíg Kínában és Dél-Koreában jellemzően a kutyák vannak veszélyben, addig Vietnámban a macskákat ölik meg milliós nagyságrendben vágóhidakon. A vietnámi rendőrség az elmúlt napokban jelentette be, hogy több mint 2000 macska tetemére bukkantak egy vágóhídon Dong Thap tartományban.

A halott macskákat egy hűtőházban tárolták és feltehetően Észak-Vietnámba szánták őket, tradicionális gyógyászati célokra. A vietnámi hagyományos orvoslás szerint a macskák csontjából nyert különböző kivonatok segítenek bizonyos betegségek megelőzésében.

Évente akár egymillió macska

A Four Paws International állatvédő szervezet becslései szerint Vietnamban évente akár egymillió macska is áldozatul esik az illegális vadállat-kereskedelemnek. A hagyomány szerint a macskacsont hátfájást, reumát és asztmát is gyógyíthat. A csontokat porrá őrölve keverik más összetevőkkel, általában pasztát vagy teát készítenek belőle. A hatékonyságukat azonban kevés tudományos bizonyíték támasztja alá.

A gyógyítás mellett a macskák húsát előszeretettel fogyasztják is a vietnámiak.  A macskahús-kereskedelem egykor viszonylag kis léptékű, az ország északi részén lokalizált kereskedelem volt. Ma már azonban több mint 1000 km-es területeken átnyúló, bonyolult kereskedelmi hálózat lett belőle. A tartási és befogó területek összeköttetésben vannak az éttermekkel és a vágóhidakkal.

A vietnami nyelven „thịt mèo” vagy „kis tigris” néven emlegetett macskahús ma már egész Vietnamban kapható. Az illegális kereskedelem busás hasznot termel a macskahúson és a csontok eladásán. Macskák millió vannak veszélyben, hiszen rengeteg cicát fognak be az utcákon, házaktól és lopnak el a tulajdonosoktól. Nézd meg a FPI összefoglaló videóját a vietnámi macskák helyzetéről:

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Youtube, onegreenplanet

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...