Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by REGINE THOLEN on Unsplash

A kutyák is gyászolják elvesztett társaikat

A kutyák is egyfajta gyászfolyamaton mennek keresztül, ha elveszítik egy háztartásban élő kutyatársaikat.

Egy szeretett személy elvesztése az emberek életében számos változást okozhat. Megváltozhatnak az alvási szokások, az evési szokások, ingadozhat a hangulat és a gyász folyamata borzasztóan nehéz időszakot jelent. Kutatók szerint a kutyáink hasonló folyamaton mennek keresztül, amikor elveszítik négylábú társaikat. Nem feltétlenül hívják ezt is gyásznak, de az biztos, hogy változás történik az életükben, viselkedésükben.

Érzik a veszteséget

A Milánói Egyetemen végzett kutatás felhívja a figyelmet arra, hogy a kutyák rendkívül érzékeny lények. Nemcsak a gazdáikkal, de az egy háztartásban élő társaikkal is szoros kapcsolatot képesek kialakítani. Ez pedig azt jelenti, hogy nagyon megviselheti őket, ha valamelyikük meghal. A gazdiknak pedig oda kell figyelni ilyenkor rájuk, hogy segítsenek nekik megbirkózni a szorongással, veszteséggel. A gyász egyébként nemcsak az emberre jellemző, több állatfajnál is megfigyelték már. A majmok, delfinek, elefántok és egyes madarak is részt vesznek a halál körüli rituálékban és bizony gyászolják elvesztett társaikat.

Kérdőívvel kutatták

A Scientific Reports című folyóiratban megjelent tanulmányban 426 olasz gazdi kutyagyásszal kapcsolatos kérdőívét elemezték ki.  A résztvevők mindegyike átélte korábban, hogy kettő vagy több kutyája közül az egyik meghalt, így végigélte és megfigyelhette, hogyan viselkednek a kutyák, társaik elvesztésekor. Az eredményekből kiderült, hogy a tulajdonosok 86%-a állította, hogy túlélő kutyája viselkedésbeli változásokat mutatott a háztartásban élő másik kutyus halála után. Kevesebbet játszottak, kevesebbet ettek, többet aludtak, és jobban keresték a gazdi figyelmét.

Mindegy, milyen szintű a kötődés

Az eredményeket nem befolyásolta a tulajdonos és kutyája közötti kötődés szintje. Az sem, hogy a tulajdonosok humanizálták-e kedvencüket. Ez arra utal, hogy a tulajdonosok nem a saját gyászukat vetítették ki a kutyákra. A kutatócsoport szerint a változásokról nem derült ki, hogy összefüggésben vannak azzal, hogy a kutyák mennyi ideje éltek együtt, vagy hogy a túlélő kutyák látták-e a holttestet. A kutatók szerint az eredményekre több lehetséges magyarázat is van, többek között az, hogy a halál megzavarhatta a túlélő kutyák közös viselkedését.

Az eredmények azt is kimutatták, hogy a viselkedésbeli változások erősebbek voltak azoknál a kutyáknál, akik baráti kapcsolatban álltak az elpusztult állattal, vagy amelyik a szülőjük vagy utódjuk volt.

„A kutyák érzelmi kötődéseket alakítanak ki és ezért várható, hogy a háztartásukban élő társállat elvesztése olyan viselkedésbeli változásokat okoz, mint amilyeneket a tanulmányunkban rögzítettünk. Ezek pedig lefedik azt, amit általában gyászként értelmezünk. Természetesen az eredményeink alapján még mindig nem tudjuk megmondani, hogy ezek a kutyák csak a társuk elvesztésére, vagy önmagában a halálukra reagáltak-e.” Dr Federica Pirrone, a kutatás vezetője.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: TheGuardian

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...