Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by David Heiling on Unsplash

Namíbia eladott 57 vadon élő elefántot, a célország ismeretlen

Namíbia 57 vadon élő elefántot adott el, de hogy hova kerülnek ezek az elefántok, azt nem hozták nyilvánosságra.

A namíbiai Környezetvédelmi Minisztérium közleménye szerint a kormány jelenleg azon dolgozik, hogy befogja azt az 57 vadon élő elefántot, amelyeket tavaly sikeresen bocsátottak árverésre.  Az ország még 2020 decemberében jelentette be, hogy az országban vadon élő elefántok közül 170 példányt árverésre bocsát. Namíbia szerint az elefántok egyre jobban elszaporodnak és egyre többször kerülnek konfliktusba a helyi lakosokkal. Megdézsmálják a termést, kárt tesznek a szántóföldeken.  Az állatvédők szerint azonban nem a populáció nő, hanem a természetes élőhelyük csökken, ezért kerülnek atrocitásba az emberrel.  Namíbiában helyi nyilvántartás szerint 24 000 elefánt él.

Kevés a nyilvános információ

A minisztérium tavaly augusztusban tette közzé az első és eddig egyetlen nyilvános információt a témában. Eszerint három vevő érkezett az elefántokra, összesen 57 példányt értékesítettek. Ezek közül mindössze 15 marad Namíbiában, 42 elefántot pedig exportálnak. Az elefántok begyűjtése pedig megkezdődött, sőt 37 példányt már sikerült is befogni. Közülük 22-en utaznak ismeretlen helyre. Csak annyit lehet tudni, hogy a célország nem Kína lesz.  A kormány szerint az adásvételi szerződés záradéka megtiltja, hogy nyilvánosságra hozzák az elefántok célállomását, mindaddig, míg a teljes folyamat le nem zárul.

Több szempontból is aggályos ez a folyamat

A vadon élő elefántok szempontjából több szempontból is rendkívül aggályos ez a gyakorlat. Egyrészt kérdés, hogy az eddig vadon, szabadon élő rendkívül intelligens és mozgékony elefántok hogyan fogják tudni élni az életüket fogságban. Egyáltalán mennyi ideig lesznek képesek így élni és ez mennyi szenvedést okoz majd nekik. A másik súlyos probléma pedig az elefánt csordák feldarabolása. Az elefántok nagyon szoros családi és szociális kötelékben élnek egymással. Egy-egy családtag kiragadása, elhurcolása az egész csordára borzasztó hatással van.  A kormány szerint viszont ügyelnek arra, hogy egész csordákat fogjanak be és ne szakítsanak szét családokat.

Biztosan nem kerülnek állatkertbe

A vadon élő afrikai elefántok exportját szabályozó nemzetközi vadvédelmi egyezményt, a CITES-t 2019-ben úgy módosították, hogy a botswanai, zimbabwei, namíbiai és dél-afrikai elefántokat ne lehessen olyan országba exportálni, ahol az állatok nem élhetnek szabadon. Kivéve, ha  ez bizonyítottan természetvédelmi előnyökkel jár. Ez szinte biztosan kizárja az elefántok eladását például állatkertekbe.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: focusingonwildlife

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...