Forrás: Flickr

Bernedoodle – a legújabb designer kutya őrület

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend az Egyesült Államokban a bernedoodle, a berni pásztor és az uszkár keveréke.

A labradoodle (labrador+uszkár) megjelenése és elsöprő sikere óta úgy látszik, nem lehet megálljt parancsolni a kísérletező tenyésztőknek. A schnoodle (törpe schnauzer + uszkár), a cockapoo (cocker spániel + uszkár), a buggs (boston terrier+mopsz), a pomapoo (pomerániai+uszkár) és a  a yorkipoo (yorkie+uszkár) után egy újabb hibridet vezettek be a „piacra”, a bernedoodle-t, vagyis a berni pásztor és uszkár keverékét. Természetesen meglátod és elolvadsz tőle azonnal.

Bernedoodle kölyök (Forrás: Pixabay)
Mi az a hibrid kutya?

A hibrid, vagy designer kutya két különböző, fajtatiszta kutya keresztezéséből jön létre. A hagyományos, „természetes” keverékekkel ellentétben az ilyen keresztezésnél előre lehet tudni a külső és belső tulajdonságokat is, ezért kiszámíthatóan reprodukálhatóak. Tulajdonképpen minden hibrid fajta megteremtésével új kutyafajtát hoznak létre. 

Bernedoodle (Forrás: Flickr)
A bernedoodle

Egy kis kutakodás után hamar kiderül, hogy a bernedoodle nem is annyira új hibrid, mint azt elsőre gondolnánk. Már 2003-ban születtek ilyen kölykök az Egyesült Államokban, a Swiss Ridge Kennels tulajdonosa, Sherry Rupke keresztezte először a két fajtát.

Az új kutyafajta pedig híres lett hűségéről, okosságáról, szelídségéről. Egy igazi családi kutya lett belőle, a berni pásztor mackósságával és az uszkár okosságával. Intelligens, szorgalmas és könnyen tanul, de a mozgásigénye kifejezetten nagy. Kutyákkal és gyerekekkel is jól kijön, azonban szorulhat bele némi makacsság, ezért érdemes már kicsi kölyök korában elkezdeni vele a szocializációt.

Bernedoodle (Forrás: Flickr)

A bernedoodle ára jócskán meghaladja az egyéb designer kutyák árát, nagyjából 4000 dollárért (kb. 1,2 millió Forint) lehet vásárolni az Egyesült Államokban. Az ára még ennél magasabb lehet, ha tricolor (háromszínű) kicsik születnek.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...