Photo by Jason Leem on Unsplash

Hárommilliárd fát ültet Dél-Korea 2050-re

A következő három évtizedre Dél-Koreában hárommilliárd fa ültetését tervezik.

A Dél-Koreai Erdészeti Szolgálat jelentette be a napokban, hogy három évtized alatt nem kevesebb mint hárommilliárd fa ültetését tervezik az ország területén. A koreai kormány a projektre 6 billió wont fog elkölteni, mely nagyjából 5,3 milliárd dollárnak felel meg.

A gigantikus faültetési projekt része annak a nagyszabású tervnek, miszerint 2050-re elérik a teljes karbonsemlegességet (net-zero emission). A teljes karbonsemlegesség azt jelenti, hogy egy vállalat, vagy adott esetben egy ország működése során ugyanannyi szén-dioxidot távolít el a környezetből, mint amennyit kibocsát.

Kivágják az idős fákat

Az ültetési projekt során kivágják a harminc évnél idősebb fákat és helyükbe is újakat ültetnek. Véleményük szerint az idősebb fák kevésbé kötik meg a szén-dioxidot, mint a friss, fiatal ültetvények. Számításaik és terveik szerint a három évtizedes projekt végén a fák 34 millió tonna szén-dioxidot fognak megkötni.

2018-ban a dél-koreai erdők 46 millió tonna szén-dioxid megkötésére voltak képesek, mely az ország teljes kibocsátásának 6,3%-a volt. Az erdészeti szakemberek szerint ha az idősödő fákat nem cserélik le fiatalokra, 2050-re ez a szám várhatóan csak 14 millió tonna lenne.

Egy billió fa

A dél-koreai faültetés ahhoz a nemzetközi egy billió faültetési tervhez csatlakozott, melyet a World Economy Forum (Világgazdasági Fórum) kezdeményezett. A programot az ENSZ Környezetvédelmi Programja és az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete vezeti. Egyre több ország csatlakozott már a projekthez, többek között az Egyesült Államok is belépett tavaly.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: thekoreaherald

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...