unsplash

Az érem másik oldala – így veszítünk el kutyabarát szálláshelyeket

Újra nyit a világ, újra nyitnak a szállások és lassan visszatér az utazási kedvünk is. Mi, gazdik legtöbb esetben kutyánkkal együtt szeretnénk élvezni a nyaralást és ehhez ma már szerencsére rengeteg lehetőség adott.

Az elmúlt években egyre több szálláshely lett kutyabarát, egyre többen fogadják kedvenceinket is panziókban, vendégházakban, szállodákban. Azonban arról is szót kell ejteni, hogy egyre több visszajelzést kapunk olyan szállásadóktól, akik inkább mégsem szeretnék, hogy négylábú szőrős kedvenceink velünk legyenek az általuk üzemeltetett szálláshelyen, mert bizony keserű és rossz tapasztalatokat gyűjtöttek az elmúlt években.  A legtöbb problémát a be nem tartott házirend, a rongálás és a gazdik nemtörődömsége okozza.

A házirend, az házirend

Attól, hogy egy szálláshely kutyabarát, még nem azt jelenti, hogy bármit megtehet a kutya. Igaz, ő is nyaral és ilyenkor lazábbra szoktuk venni a fegyelmet, nemcsak a kutyákra vonatkozóan.  Azonban ne felejtsük el, hogy a házirend betartása alól nem ment fel senkit a nyaralás ténye, sem a kutyáért fizetett felár, vagy az extra takarításért felszámolt plusz költség sem. Ha a házirendben nem megengedett a kutya kanapéra engedése, vagy tilos bevinni a medencébe, akkor egy szállásadó teljesen jogosan (finoman szólva) nem fog örülni a szőrös kanapénak, vagy a vízben úszó szőrcsomóknak. Mindannyian tudjuk, milyen plusz energia és idő egy lakásban tartott kutya után takarítani, ne csodálkozzunk tehát, ha egy szállásadónak egyszerűen elege lesz abból, hogy a kutyások után dupla annyi ideig és dupla annyi költséggel kell számolni a takarítást.

Otthon is a szőnyegre pisil?

Sokan csodálkoznak azon is, hogy az a kutya, akit otthon szépen egyedül lehet hagyni, a szálláshelyen magányában elkezdi lerángatni a függönyt, vagy szétrágja a kanapét, vagy a szőnyegre pisil.  Ne felejtsük el soha, hogy szinte bármelyik kutya reagálhat hasonlóan, ha egy teljesen idegen helyen egyedül hagyják. Ne azért vidd nyaralni a kutyádat, hogy órákra, félnapokra egy idegen szobában hagyd. Mert előfordulhat, hogy kárt fog okozni. Arról nem is beszélve, hogy hogyan érzi magát. De a legnagyobb probléma mégis az, hogy a gazdi az esetleges kárt nem jelzi időben és a szállásadónak nem marad ideje arra, hogy tökéletes állapotban adja át a szobát a következő vendégnek. Aki jelen esetben akár bármelyikünk is lehetne. Ugye senki nem örülne, ha órákat kellene várnia a szobára, mert éppen a függönyt varrják vissza. Akkor sem, ha az egész egy cuki kutya miatt van.

Alapvető etikett

Nyaralás ide vagy oda, a kutyakaki összeszedését sem szabad mástól várni, a szállás személyzete nem azért van ott, hogy ezt megtegye a gazdi helyett.  Amikor egy szálláshely leteszi a voksát a kutyások mellett, ha tetszik, ha nem, egy csomó problémát vesz magára. Igen, persze, a vendégkör is szélesebb lesz és a kutyáért plusz díjat számolhat fel, de higgyétek el, hogy ez egy bizonyos határon túl már egyáltalán nem „éri meg”. És hogy ki lesz a végén a vesztes? Mi, gazdik. És miért? Mert – tisztelet a kivételnek – nem foglalkozunk a közös érdekkel.

Egy kis illemtan

A kutyabarát szálláshelyek tulajdonképpen csak kettő dolgot kérnek tőlünk. Az első, hogy tartsuk be a házirendet. Ehhez persze az kell, hogy olvassuk is el, hiszen minden szálláshelyen mások a szabályok. A másik pedig, hogy figyeljünk oda a kutyánkra és tartsuk szem előtt a kutyás illemtan szabályait. Ha lehet, ne okozzunk kárt és ne zavarjunk másokat.  Olyan egyértelműnek tűnő dolgokról van szó, minthogy ne engedd, hogy kiássa a növényeket a kertben, vagy ne mászkáljon sáros tappanccsal a szőnyegen.  Egy kutyabarát szálláshelyen ezt akkor se engedd meg magadnak és kutyádnak, ha egyébként otthon simán belefér.

Vigyázzunk a kutyabarát szálláshelyekre, figyeljünk egymásra és kutyáinkra!

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...