Saját KB bal
Saját KB jobb

Kiránduljunk kutyával! – Téli Margita Teljesítménytúra

A túrázáson belül a teljesítménytúra mondhatni, külön műfaj. Ahogy a neve is mutatja, a teljesítménytúra esetében nem feltétlenül a természetjárás, az új tájak megismerése a fő szempont, hanem a teljesítmény. Adott távot adott szintidőn belül kell a nevezőknek teljesíteni, ami azzal jár, hogy a kijelölt útvonalon haladsz, időre eléred az ellenőrzőpontokat. Az eredményes teljesítők minden ellenőrzőpontot adott időn belül érintenek és a szintidőn belül érnek célba. A szervezőktől függ, hogy mennyire szoros az időhatár, és lényegében a tempódon múlik, hogy mennyi időd marad nézelődni, pihenni.

Mi vitt rá, hogy nevezzek egy teljesítménytúrára kutyával?

Míg személy szerint engem kifejezetten a természet szépsége, a gyaloglás időtlensége vonz a túrázásban, és inkább  természetjárónak tartom magam, mint versenyzőnek, régóta kacérkodtam a gondolattal, hogy Tatyival együtt belevágjunk egy teljesítménytúrába. A Téli Margita 2020 adta magát, hiszen gyakran kirándulunk a környéken, és a terep nem túl vad. 6-12-20-30-40 km-es túrák és félmaratoni és maratoni futótávok közül lehetett választani, így az érdeklődők sokan és sokfélék voltak: családok, iskolás csoportok, idősek és fiatalok – és nagy örömömre, kutyások is szép számmal képviseltették magukat. Volt, aki a futótávon indult négylábúval, de a többség a túrákra nevezett.

Mi a 20 km-es távot tűztük ki célként, amelynek a szintideje 6 és fél óra volt. Az elmúlt hetekben folyamatosan készültünk, több húszas távot is beiktattunk és futóedzést is tartottunk, ha esetleg mégis hajrázni kell a végén.

Gödöllőtől Babatig – 9,1 km

Az útvonal Gödöllő belvárosából a régi 3-as főút mellett vitt. Ez egy elég forgalmas rész, ahol a kertes házak kerítései mögül szinte folyamatos ugatás kísért minket. A máriabesnyői kegytemplom parkjába érve kezdtem el élvezni a túrát. Ahogy a templomtorony fel-felbukkant útközben, hogy végül a fák közül előbújva felragyogjon a napfényben, igazán szép látvány volt, amiért megérte korán kelni. Nem időztünk sokáig, igyekeztünk a nyugodtabb erdős rész és a Pap Miska kút, az első ellenőrzőpont felé. Izgalmas volt megszerezni az első pecsétet, szintidőn belül.

máriabesnyő
teljesítménytúra

A következő állomásig, a babati romtemplomig ígérkezett a túra legtöbb látnivalója. Tudom, itt nem ez volt a lényeg, de én már csak ilyen vagyok… Először a Babati-tavak mellett vitt az út. A nádassal körülvett élénk kék víztükrök befagyott felszínén megcsillant a délelőtti napfény, aranyszínbe burkolva a környéket. A nád bojtjain cinkék élvezték a napsugarakat.

Hamarosan elértük az Istállókastélyt. A romjaiban is impozáns épületet az első gróf Grassalkovich Antal építtette, aki, azonos nevű fiával ellentétben, fényűző és herdáló életvitel helyett gyönyörű barokk stílusú épületek megrendelésében élte ki úri kedvét. A babatpusztai Istállókastélyt állítólag tüdőbeteg lánya kedvéért építtette, akkoriban ugyanis úgy hitték, hogy a birkavizelettől ammóniadús levegő jó hatással van a gyógyulásra. Így a kastélyban birkaistállók is helyt kaptak, innen ered a név. Sajnos a műemlék épület szörnyen lepusztult állapotban van, pedig mind a története, mint különleges szépsége miatt érdemes lenne a megmentésre.

babat
teljesítménytúra

Babati látnivalók

Az Istállókastélyt elhagyva a Romtemplom – és egyben a második ellenőrzőpont – felé vettük az irányt. Az Árpád-kori templomot Rómer Flórishoz hasonlóan mi sem találtuk, mivel feltehetően az 1400-as években elpusztult. Az 1991 után feltárt romokat pedig nem érintette az útvonal, helyette egy jó meredek emelkedő következett, amelynek csak nem akart vége szakadni. Nagyjából félúton voltunk, és jól álltunk időben, de tudtuk, hogy a túra szintes része még előttünk van. Nem is teketóriáztunk, kaptattunk szépen egyenletesen, de aztán a Lázár Lovastanya szamarai és szarvasmarhái eltérítettek minket. Nem bírtunk ellenállni a kedves állatoknak, és elidőztünk egy keveset, hogy egy kis barátságos érdeklődésért cserébe simikkel halmozzuk el őket. Az egyik bocinak annyira megtetszett Tatyi, hogy minduntalan azon ügyeskedett, hogy szaglászhatná meg a fejét.

Boldogan sétáltunk tovább, és egy rövid szakasz után elértük a Mária utat, ahol meleg teával vártak minket. Annyira jól esett a meleg, édes ovistea, hogy mindjárt két pohárral legurítottam, és tartottunk egy kis pihenőt is. Éppen dél felé járt az idő, és 14,7 km-t tettünk meg eddig – ránk fért egy kis újratöltés.

téli margita 2020

Vissza Gödöllőre – 21,2 km

A következő szakasz meredek emelkedővel kezdődött, vissza-visszacsúszva araszoltunk felfelé a sáros, csúszós dombon, de tudtam, hogy már csak 6 és fél km van hátra. A dombon túl fenyvesek közt sétáltunk tovább, majd egy újabb sötétkék vizű tó mellett, erdőben vitt az út. Ez volt talán a túra egyetlen hosszabb természetközeli szakasza. Szinte váratlanul ért, hogy egy kanyar után a kertvárosban találtuk magunkat, ahonnan már egyenes út vitt Gödöllő felújított főterén keresztül a célba.

Életünk első teljesítménytúránkon a teljes 21,2 km-es távot 5 óra és 15 perc alatt teljesítettük, így sikerült a szintidőn belül célba érnünk. Teljesítményünket egy isteni kávéval ünnepeltük meg a kutyabarát Café Frei Gödöllőben.

Szerző és képek: Bujdosó-Szalay Adél @tatyiandme
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...