Saját KB bal
Saját KB jobb

Kiránduljunk kutyával! – Sárvár

Történelmi séta Báthory Erzsébettől az Xboxig

Sárvár hazánk egyik legnépszerűbb turisztikai desztinációja, a vendégéjszakák számát tekintve a 7. helyen áll a listán, amelyet főként a gyógyfürdőnek és a fürdő mellett kiépült gyógy- és wellness-szolgáltatásoknak köszönhető. Egyelőre, a város attrakcióinak ezt a részét még nem élvezhetjük a kutyáinkkal együtt, de ez nem jelenti azt, hogy ne tölthetnénk el egy kellemes napot – vagy akár hétvégét Sárváron.

A ma 15 000 lakosú település már az őskorban is lakott volt, az egykori iszapos ártéren épült vár története pedig éppenséggel egyáltalán nem unalmas! Akit érdekel a történelem, az biztosan megtalálja a számítását itt, ahol ráadásul gyönyörű parkokban sétálgatva hódolhatunk a kulturális szenvedélynek, tehát a kutyák sem fognak unatkozni, amíg egyik nevezetességet a másik után keressük fel. Sárvár a Kemenesháttól és a Ság hegytől egy kőhajításra fekszik, az OKT útvonala is áthalad a városkán, tehát a természet és a túrázás szerelmesei sem fognak unatkozni itt. Mi mindenből kivettük a részünket, és nem bántuk meg, ráadásul a kutyákat sem kellett este ringatni. Tatyi annyira elfáradt a sok újdonságban, hogy már a fagyimból sem bírt kunyerálni.

Autóval érkeztünk Sárvárra, és a vár melletti parkolóban hagytuk a gépállatot, hogy innen induljunk a városközpont felfedezésére. Vonattal és busszal is könnyen megközelíthető a város, a GySEV és a Vasi Volán járatain szájkosárral/hordozóban tudtok kutyát szállítani. A vár körül egy hatalmas park terül el, ahol kényelmesen sétálgathatunk a hatalmas fák árnyékában, mielőtt a hídon keresztül a várudvarba lépnénk. A vár eredetileg egy mocsaras területen épített földvár, azaz “sár vár” volt, innen ered a város neve. Az 1300-as években Károly Róbert birtoka volt, majd ide-oda bitorolták az akkori hatalmi viszályok keretében, míg a királypárti Kanizsai családhoz került, majd tőlük Ozorai Pipó kapta meg, de végül ismét a Kanizsaiak, majd Kanizsai Orsolya házassága révén Nádasdy Tamás birtoka lett.

A Nádasdyaknak köszönhető, hogy Sárvár felvirágzott: az eredeti földvárat ugyanis öt olasz bástyás erődítménnyé bővítették, vizesárokkal vették körül és palotaszárnyakat építettek hozzá. Ezt az ötszögletű struktúrát csodálhatjuk meg most is.

Az 1600-as években, Nádasdy Ferenc halála után felesége, a véres úrnőként ismert Báthory Erzsébet irányította a birtokot. Erzsébet “véres” titulusát nem csupán erős vezetői stílusának, de annak is köszönhette, hogy állítólag szűz lányok vérében fürdött, hogy ezzel óvja fiatalságát. Erre azért lehetett szüksége, mivel a bőrápoló tulajdonságairól is ismert sárvári gyógyvizet ekkor még nem ismerték.

A Nádasdyak után is sokszor cserélt gazdát a vár, de egészen 1945-ig lakott volt, ezért folyamatosan felújították és karbantartották az épületet. Természetesen minden birtokos és minden korszak nyomot hagyott az eredeti középkori erődítményen, mégis, a hazai várak között kivételes módon ép állapotban maradt fent és várja a látogatókat. A várudvar és a klasszikus park teljes területe kutyával is látogatható.

Búcsút intve a várnak, forduljunk a város főtere felé, ahol a klasszicista homlokzatú Szent László templom mellett pihenhetünk egy kicsit a padokon (két szuper fagyizó is van itt ;)). A Rákóczi-szabadságharcban elpusztult eredeti templom helyére az 1700-as években emelték a mostani templomot, majd később két hajóval bővítették. A templomtól nem messze találjuk az 1535-ben alapított iskolát, ahol Gárdonyi Géza is tanított. Az irodalom iránt érdeklődők biztosan nem hagyják ki a városközponttól körülbelül 20-25 perces sétára található (a Sárszigeti utcában) Szent Miklós r.k. templomot, amelynek kertjében nyugszik Tinódi Lantos Sebestyén, a XVI. századi epikus költészet jelentős képviselője.

Az evangélikus templom és a Városháza közötti fekvő szépen parkosított Kossuth-téren harangjátékban és esténként fényjátékban is gyönyörködhetünk. További érdekesség még, hogy Sárváron, a Flextronics gyárban készültek az első Xbox konzolok.

Ha Sárváron járunk, a Csónakázó-tó partján futhatunk és sétálhatunk a kutyákkal, túrázni pedig a Ság hegyre és Sümeg felé érdemes elindulni. Ahogy a bevezetőben írtam, Sárvár nagyon népszerű turistacélpont, különösen nyáron, ezért számos vendéglátóhely, étterem, kávézó van itt, viszont szezonban a szálláshelyek és a város maga is nagyon felpezsdül. Ha a kutyád nem bírja túl jól a tömeget, akkor lehet, hogy a tavaszi, vagy az őszi időszakban érdemes inkább Sárvárra látogatnotok.

Szerző és képek: Bujdosó-Szalay Adél / tatyiandme
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...