Saját KB bal
Saját KB jobb
flickr

Az USA-ban naponta 5500 kutyát altatnak el a menhelyeken

Az állatmenhelyek és kutya elhagyások, szaporítók helyzete nem csak Magyarországon jelent óriási problémát.

Az Egyesült Államokban becslések szerint közel 70 millió kóbor kutya él, az országban működő 3500 menhelyre évente 6-9 millió kutya és macska kerül be. Ez azt jelenti, hogy átlagosan egy hajléktalan emberre 5 kóbor „hajléktalan” kutya jut.  Érdekes adat még, hogy 4 menhelyre kerülő kutyából 1 pitbull vagy annak valamilyen keveréke.

A bekerült állatok csupán 10%-a ivartalanított és közel 30 százalékukat  saját gazdájuk adja le a menhelyen.  Az USA menhelyei évente 3-4 millió kutyát és macskát adnak örökbe évente, ami azt jelenti, hogy a bekerült állatok nagyjából fele nem gazdához, hanem elaltatásra kerül, szám szerint 2,7 millió állaton végeznek eutanáziát, mert nincs számukra hely, vagy forrás a tartásukra, tehát naponta 5500 kutyát kell elaltatni.

A bekerült pitbull, vagy bull típusú kutyák 93%-a elaltatásra kerül a menhelyen,  mert őket a legnehezebb örökbe adni és tartani. A rossz tartásnak és nevelésnek köszönhetően sokuk problémás és nehezen kezelhető. De ha nem is az, akkor csak alapvetően félelmetes az emberek számára, és az előítélet áldozataivá válnak.

Az Egyesült Államokban is működnek borzasztó szaporító telepek és az állatvédők ugyanazokat a harcokat vívják minden egyes nap, mint európai társaik. Harc az ivartalanításért, az örökbefogadás népszerűsítéséért, a szaporítók leleplezéséért. Egy felmérés szerint mára már nagyobb a nyitottság arra, hogy örökbefogadás útján legyen kutyája, amely bizakodásra ad okot.

Bár az amerikai és magyar menhelyek között a legtöbbször óriási a különbség felszereltségben, kialakításban, ráfordított pénzben, az alap probléma mindenhol ugyanaz és a változás egy borzasztóan lassú folyamat, mely központi irányítás, államszintű támogatás nélkül, szinte lehetetlen küldetés.

 

Bohata Krisztina
(Kutyabarát.hu)
Fotók forrása: animalaid.com
Forrás: onegreenplanet.org
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...