Saját KB bal
Saját KB jobb

Csatangolás az Esterházy-kastély kertjében

Kutyás kastélytúra és kertkerülés Fertődön

Egy szép napos szombaton útra keltünk, hogy Sopronban töltsünk egy délutánt, de ha már arra jártunk, útba ejtettük az Esterházy-kastélyt is. A gimnáziumi osztálykirándulások óta nem jártam itt, és kíváncsi voltam, hogy a pár éve kezdődött felújítási munkálatok hatására hogyan újulnak meg a hányatott sorsú épületek és a szebb napokat látott park.

A párizsi Versailles és a bécsi Schönbrunn méltó párja, az Esterházy-kastély 1768-tól 1790-ig élte fénykorát, amikor az arisztokrácia és a magyar kulturális élet központja volt. Fényes Esterházy Miklós herceg döntött úgy, hogy az egyik vidéki vadászkastélyát újabb szintre emeli, és nagyrészt saját tervei alapján, az akkor divatos és fényűző barokk stílusban főúri kastélyt építtet. Így született meg a lenyűgöző épületegyüttes, amelynek falai között Haydn alkotott, vagy éppen Mária Terézia vendégeskedett. A második világháborút követően a kastélyra, a melléképületekre és a csodálatos parkra nehéz idők jártak: az épületek állaga leromlott, a park – gondos kezek ápolása híján – lepusztult. A romjaiban is fenséges lépcsősorok és a míves kapu emlékeztettek csak a kastély egykori pompás napjaira. Szerencsére pár évvel ezelőtt úgy döntöttek, hogy nem hagyják, hogy az Esterházy kastély az enyészeté legyen, és felújítási munkálatok kezdődtek, amelyek során az épületek és a park is megújul.

Kutyabarátság tekintetében az  Esterházy-kastély is hozza az elvárásokat, az épület és a belső udvar csak kívülről csodálható – bár ebben az esetben ez sem lebecsülendő, mivel a homlokzat és a főbejárathoz vezető úgynevezett lebegő lépcsősor és a főkapu, amely önmagában véve is mestermű, valóban lenyűgöző látványt nyújtanak. Az eredetileg francia mintára épült parkba az oldalsó bejáratokon keresztül juthatunk el, a park kutyával pórázon, ingyenesen látogatható. Először a díszudvarba érkezünk, amely jellemző példája a barokk korban divatos franciakertnek: a kertek alaprajzait mértani formák (körök, négyzetek, három-, hat- és nyolcszögek) és ezeket a szigorú szabályok szerint létrehozott alakzatokat határolták a sokszor sövénnyel szegélyezett utak, amelyek a kert látnivalóihoz vezettek. Egy főúri kertben volt teaház, bábszínház, lovarda, de titkos találkahelyek is. Időzzünk el egy keveset a kastély mellett, csodáljuk meg a szépen felújított homlokzatot, majd a parkot az óramutató járásával megegyező irányban kerülve induljunk el a Muzsikaház felé, amely egykor Haydn lakhelyéül szolgált. Az itt elhelyezett bronzszobortól nyílik talán a legszebb kilátás a kastélyra.

A Lés-erdő felé sétálva megkerülhetjük a francia parkot, ettől távolabb már a régi Mulatóerdő és Fácános találhatóak. A külső területeken és a Kemeten patak mentén felfedezőútra indulva a Diana templom, a Régi Vízmű épülete, vagy az Elíziumi mezők várnak. A közel 200 hektár alapterületű park hatalmas sétákra hívogat! Ne feledkezzünk meg a Muzsikaházzal átellenben található rózsakertről, amely virágzás közben nem csak látványával, de a különböző rózsafajták mesés illatával varázsolja el a nézelődőket. Ezt a kertrészt, amelyet Cziráky Margit hercegné kérésére alakítottak át konyhakertből rózsakertté, egykor 20 000 rózsatő díszítette. Ahogy minden mást, úgy a rózsakertet sem kímélte a pusztulás, de hamarosan talán újra eredeti pompájában csodálhatjuk majd meg.

Bujdosó-Szalay Adél / tatyiandme
Képek: tatyiandme, Eszterháza Központ (Batár Zsolt)

További információ a kastélytól és a parkról: Eszterháza.hu

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...