Dr Jane Goodall – A remény nagykövete Magyarországon járt

Három év kihagyás után nemrég ismét hazánkba látogatott a világhírű természettudós, Dr. Jane Goodall. Az idén 89 éves etológus még mindig az év legnagyobb részét utazással tölti, hogy elvigye a remény magjait a világ minden táján élő emberekhez.

Dr. Jane Goodall – Forrás: Wikipédia

Idei, az ELTE TTK campusán tartott előadásának központi témája is a remény volt. Hiszen a klímaváltozás, az ökológiai környezetünk gátlástalan pusztítása miatt egyre sürgetőbb a helyzet. Lényegi változásra lenne szükség, hogy megelőzzük a katasztrófát. Egy ilyen globális, az életünket fenyegető helyzetben úgy érezhetjük, hogy ehhez mi, egyszerű emberként kevesek vagyunk. A túlfogyasztás, az erőforrások pazarlása, a Föld erőforrásainak kizsákmányolása a szemünk előtt zajlik, mégis kicsik vagyunk, tehetetlenek. Egyedül nem tudjuk megállítani a folyamatot.

Dr. Jane Goodall azonban élő példa arra, hogy bár úgy érezhetjük, egyedül nem megy, ha sok „egyszerű ember” mind megteszi ami rajta múlik, akkor sikert érhetünk el. Saját példáját hozta fel, amikor huszonévesen, nőként, egyetemi végzettség nélkül elindult, hogy beteljesítse az álmát: Afrikában csimpánzok megfigyelésével foglalkozzon. Egy fiatal lány csak tette, amit tennie kellett. És ez a fiatal lány már az egyik legismertebb természettudós, az etológia megreformálója és a remény nagykövete lett. Akinek előadásaira milliók kíváncsiak, és könyveit a világ minden táján olvassák.

Jane szerint a remény forrásai elsősorban a fiatalok, de bízhatunk a Föld és a emberek rugalmas ellenállóképességében is, és abban, hogy az emberi tudást, a technológiai fejlesztéseket és az emberi természetet a jó ügyek szolgálatába tudjuk állítani. Mint például az európai réti sas állományának újraéledése. Dr. Jane Goodall a fiókák gyűrűzésén is részt vett, ahol megismerhette az 1970-es évekre a kihalás szélére került faj reményt adó sikertörténetét, amely szép és inspiráló példája annak, hogy még az utolsó órákban sincs minden veszve, és amíg megtesszük a magunk részét, addig van remény.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Turista Magazin, személyes élmény. Kép: Photo by Engin Akyurt: https://www.pexels.com/photo/green-leafed-plant-on-sand-1438404/. Készítette: Nick Stepowyj at https://www.flickr.com/people/nickstep/ – https://www.flickr.com/photos/nickstep/5407412315/, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=13238971
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...